Χουλιγκανισμός, πολεμικές τέχνες και ακροδεξιά

Η οπαδική βία έχει ταυτιστεί με την αγγλική λέξη «χούλιγκανς». Kάποτε ο χουλιγκανισμός συνδεόταν με αυθόρμητες εκρήξεις βίας οπαδών στις πόλεις όπου έπαιζε η ομάδα τους (σύλλογος ή εθνική), κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικά. Ωστόσο σήμερα αυτό απέχει από αρκετά από την αλήθεια των σύγχρονων χούλιγκαν, πρωτίστως γιατί πλέον εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες - συχνότερα στο ΜΜΑ (mixed martial arts) - δημιουργώντας ιδιότυπους στρατούς, που δρουν εν πλήρει συνειδήσει.

NewsRoom 02/01/2020 | 12:52

Επιπλέον στον χώρο των χούλιγκανς, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη όπου θεωρείται το «σπίτι» μερικών εκ των πιο γνωστών και σκληρών στη γηραιά ήπειρο, υπάρχει έντονα και το στοιχείο της ακροδεξιάς. Βέβαια αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή, αλλά εξαπλώνεται ως μάστιγα σε όλη την Ευρώπη.

Mόλις πρίν λίγο καιρό ήρθε στο φως το τρομοκρατικό οπλοστάσιο που κατείχαν σύνδεσμοι νεοναζί οπαδών στην Ιταλία, ενώ πρόσφατα οι ναζιστικοί χαιρετισμοί έκαναν την εμφάνισή τους και σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, ίσως με εξαίρεση την Ελλάδα και ορισμένες ακόμη χώρες, μπορεί να μη βλέπουμε βίαια επεισόδια με χούλιγκανς εντός των γηπέδων, αυτό όμως δε σημαίνει πως εξαφανίστηκαν εντελώς. Αντιθέτως, οι ομάδες των χούλιγκαν, που είναι γνωστό ότι είναι καλά συνδεδεμένες μεταξύ τους, δίνουν τα «ραντεβού» στα «field matches». 

Διάφορες ομάδες χούλιγκαν συναντιούνται σε μια περιοχή μακριά από οποιοδήποτε γήπεδο ή κέντρο της πόλης. Οι κανόνες και ο αριθμός των συμμετεχόντων από κάθε ομάδα καθορίζονται εκ των προτέρων. Όταν θα ξεκινήσει η σύγκρουση από το πεδίο θα βγεί μόνο ένας νικητής. Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες ενδέχεται να βγάζουν ακόμη και φωτογραφίες, ως απόδειξη νίκης αλλά και σεβασμού, ενώ αντίστοιχα βίντεο μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Deutsche Welle (DW) μίλησε με τον Robert Claus, ερευνητή και συγγραφέα, ειδικό στο οπαδικό ζήτημα. Το βιβλίο του «Χούλιγκαν: Ένας κόσμος μεταξύ ποδοσφαίρου, βίας και πολιτικής» φωτίζει τη σκηνή και τις συνδέσεις μερικών μελών της με την ακροδεξιά της Γερμανίας κι όχι μόνο. Εξάλλου στη Γερμανία, ο Claus εκτιμά πως ο αριθμός των χούλιγκαν είναι σχετικά μικρός σε σχέση με άλλες χώρες. «Ο χουλιγκανισμός έχει αναπτυχθεί από οργανωμένες μάχες στο δρόμο σε ένα διεθνές δίκτυο πολεμικών τεχνών και επιχειρήσεων. Ο αριθμός των γεγονότων και των χώρων εκγύμανσης και προετοιμασίας το αποδεικνύει», ανέφερε στη DW, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα ήταν σωστό να γενικευτεί η σύνδεση της ενασχόλησης με το MMA με την ακροδεξιά. Από την πλευρά του, το παρατηρητήριο Runter von der Matte (που ασχολείται με το ζήτημα των νεοναζί στις πολεμικές τέχνες) τεκμηριώνει τη σύνδεση μεταξύ μαχητών του MMA και της ακροδεξιάς. «Κοιτάξτε προσεκτικά, αντιμετωπίστε το πρόβλημα. Καμία χειραψία με τους Ναζί», είναι το κεντρικό του σύνθημα. 

Πηγή: tvxs.gr