Newsroom

Newsroom

Χωρίς κραδασμούς στην αγορά, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η κατάργηση του μνημονιακού πλαισίου…

2243023 0

Βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η κατάργηση του μνημονιακού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης του ύψους των αποζημιώσεων κατά την απόλυση και βέβαια η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Αυτά δήλωσε ο υπουργός Έργασίας, Πάνος Σκουρλέτης στην εφημερίδα Ναυτεμπορική και στον δημοσιογράφο Στέλιο Παπαπέτρου.
Ο υπουργός αναφερόμενος στην αγορά εργασίας κάνει λόγο για «ακραία εργασιακή ευελιξία» και τονίζει την ανάγκη της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Τονίζει επίσης αναφερόμενος στο θέμα του κατώτατου μισθού πως θα πρέπει να υπάρξουν συνοδευτικά συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ώστε αυτές να «σηκώσουν» την αύξηση των μισθών  
Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «η βίαιη αποδόμηση του εργατικού δικαίου καθιστά, πράγματι, απαραίτητη μια τέτοια προσέγγιση, άρα και τη συζήτηση για την υπό όρους διαμόρφωση ενός συνοδευτικού πακέτου προσωρινών μέτρων όπου αυτό απαιτείται και αποκλειστικά για τη διασφάλιση της ομαλής ή σταδιακής μετάβασης στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον διακηρυγμένο στόχο των 751 ευρώ το συντομότερο δυνατόν».
Στο ερώτημα κατά πόσο θα απορροφήσει η αγορά τους κραδασμούς από την επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ, δήλωσε:  «Πρέπει, αρχικά, να διευκρινιστεί ότι η αποκατάσταση του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί τμήμα της ρητής προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του δικαίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα αυτονόητα επίπεδα της συνταγματικής, κοινοτικής και διεθνούς νομιμότητας. Αυτό, άλλωστε, είναι και το περιεχόμενο της σχετικής πρότασης νόμου που είχαμε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2014.
Ταυτόχρονα, η προγραμματική δέσμευσή μας για έναν επικουρικό ρόλο της κρατικής παρέμβασης σε θέματα που άπτονται της συλλογικής και κοινωνικής διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επιβάλλει την πρόβλεψη ενός μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού κατά προτεραιότητα εντός του συστήματος των αναβαθμισμένων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε τριτοβάθμιο επίπεδο.
Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, και κατόπιν συνεννόησης με τους τριτοβάθμιους συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς φορείς θα εξεταστούν το αμέσως επόμενο διάστημα -στο πλαίσιο ενδεχομένως μιας τριμερούς διαδικασίας διαβούλευσης- όλες οι προληπτικές ή συμπληρωματικές ρυθμίσεις που τυχόν απαιτούνται για την απορρόφηση των κραδασμών που πιθανολογείται τεκμηριωμένα ότι θα προκληθούν στην πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας από την αυτόματη αύξηση των κατώτατων ορίων αποδοχών.
Το καταστροφικό πέρασμα του νεο-φιλελεύθερου μνημονιακού τυφώνα και η βίαιη αποδόμηση του εργατικού δικαίου καθιστούν, πράγματι, απαραίτητη μια τέτοια προσέγγιση, άρα και τη συζήτηση για την υπό όρους διαμόρφωση ενός συνοδευτικού πακέτου προσωρινών μέτρων όπου αυτό απαιτείται και αποκλειστικά για τη διασφάλιση της ομαλής ή σταδιακής μετάβασης στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον διακηρυγμένο στόχο των 751 ευρώ το συντομότερο δυνατόν.
Ήδη δρομολογούνται μια σειρά τέτοια μέτρα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες».

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…