Newsroom

Newsroom

Χειρόφρενο στις συγκοινωνίες

Δεν θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλεϊ και τραμ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη “Γολγοθάς”…

mmm

Δεν θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλεϊ και τραμ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη
“Γολγοθάς” περιμένει και σήμερα το επιβατικό κοινό, καθώς χειρόφρενο σηκώνουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιώντας νέα κοινή 24ωρη απεργία. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν από το πρωί τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, ενώ κανονικά εκτελούν δρομολόγια μόνο οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Το αποτέλεσμα θα είναι για ακόμα μία φορά να δημιουργηθούν συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας στην Αθήνα, καθώς οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη θα γίνονται μόνο με ΙΧ και ταξί.
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν ήδη προαναγγείλει την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά στις 12 το μεσημέρι, απ’ όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Μέσα στην εβδομάδα, μάλιστα, αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου για να προγραμματίσουν το επόμενο απεργιακό ραντεβού, καθώς ήδη οι παρατάξεις μειοψηφίας στον κλάδο των λεωφορείων έχουν προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με μία νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 του μήνα και νέα γενική συνέλευση με στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, προσανατολίζονται να συμμετάσχουν και στην κινητοποίηση της 19ης Οκτωβρίου, στην οποία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα πάρουν μέρος οι σιδηροδρομικοί αλλά και οι επαγγελματίες των κλάδων που απελευθερώνονται, μεταξύ των οποίων οι αυτοκινητιστές ταξί και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων Δ.Χ.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του κλάδου των ταξί και των φορτηγών, ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, με χθεσινή συνέντευξή του επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση “η χώρα θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην ύφεση στερούμενη κάθε αναπτυξιακής προοπτικής”. Ο υπουργός χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση “ηθικό χρέος”, τη στιγμή που περικόπτεται το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων.
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια
Μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και τις 5 ώρες, σημειώθηκαν χθες στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ 35 συνολικά ματαιώθηκαν.
Από τη μία η κινητοποίηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι για τέταρτη εβδομάδα τηρούν απαρέγκλιτα τους κανονισμούς απέχοντας από την υπερεργασία και λειτουργούν σε χαμηλότερη κλίμακα τον εναέριο χώρο όλης της Ελλάδας και από την άλλη η κακοκαιρία στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, δημιούργησαν κοκτέιλ απίστευτης ταλαιπωρίας για τους επιβάτες αρκετών αεροδρομίων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, έως τις 6.30 χθες το απόγευμα, οι περιορισμοί των ελεγκτών είχαν επηρεάσει συνολικά 66 αναχωρήσεις πτήσεων. Ο μέσος όρος καθυστέρησης ήταν οι 3,5-4 ώρες, ενώ οι καθυστερήσεις κυμάνθηκαν από 10 λεπτά έως και πάνω από πέντε ώρες σε επτά πτήσεις προς Λέρο, Κάιρο, Μήλο, Κάλυμνο, Χανιά και δύο προς Λάρνακα.
Επιπλέον, ματαιώθηκαν δρομολόγια ελληνικών και ξένων εταιρειών από και προς Γενεύη, Ζυρίχη, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη και Τίρανα.
Παράλληλα εξαιτίας της κακοκαιρίας, προβλήματα σημειώθηκαν σε άλλες 13 πτήσεις εσωτερικού. Συγκεκριμένα, εννέα από αυτές προς προορισμούς του Νοτιοανατολικού Αιγαίου ακυρώθηκαν ενώ άλλες τέσσερις αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν τα αεροδρόμια των προορισμών τους.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.ethnos.gr