Χατζηκυριάκειο ίδρυμα: Απέσυρε η διοίκηση σχέδια απαλλαγής 35 κοριτσιών από τις παροχές του (σπουδές και σίτιση)

Εξαιτίας σειράς παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τη συλλογικότητα Ρουβίκωνα, η δίοικηση του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος παιδικής προστασίας απέσυρε την Πέμπτη 17 Ιουνίου τα σχέδια της να «απαλλάξει» από τις παροχές σίτισης και σπουδών, 35 τρόφιμες που δεν πληρούσαν ειδικές προυποθέσεις παραμονής βάση πρόσφατης οδηγίας της Ε.Ε.

4951861

Εξαιτίας σειράς παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τη συλλογικότητα Ρουβίκωνα, η δίοικηση του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος παιδικής προστασίας απέσυρε την Πέμπτη 17 Ιουνίου τα σχέδια της να «απαλλάξει» από τις παροχές σίτισης και σπουδών, 35 τρόφιμες που δεν πληρούσαν ειδικές προυποθέσεις παραμονής βάσει πρόσφατης οδηγίας της Ε.Ε.

«Πριν λίγες ώρες [σ.σ 17 Ιούν, 2021] ενημερωθήκαμε ότι κατόπιν της παρέμβασής μας προ δέκα ημερών (https://rouvikonas.gr/archives/5053), η διοίκηση του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος «ξεπέρασε» τα οικονομικά προβλήματα, καθώς και τα «κολλήματα του καταστατικού», και τα 35 παιδιά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις παροχές που είχαν μέχρι σήμερα στο ίδρυμα, τόσο σε υλικό, όσο και σε εκπαιδευτικό/μορφωτικό επίπεδο», όπως αναφέρεται στο alerta.gr

Τον τελευταίο καιρό είχε γνωστοποιηθεί από την ομάδα παρέμβασης κοινων/πολιτικής δράσης «Ρουβίκωνας», πως με πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε. είχε οριστεί για τα ιδρύματα παιδικής προστασίας πως στο εξής θα επιτρεπόταν να διαμένουν μόνο παιδιά που είτε είναι ορφανά και από τους δύο γονείς, είτε βρίσκονται στο ίδρυμα με εισαγγελική απόφαση.

Η παραπάνω οδηγία της Ε.Ε είχε ενσωματωθεί στο νομοθετικό πλαίσιο του ελληνικού κράτους το 2018. Με την εν λόγω οδηγία, 35 τρόφιμες που δεν πληρούσαν σειρά προϋποθέσεων για την παραμονή τους στο ίδρυμα μετά τη λήξη προθεσμίας, θα έφευγαν «αναγκαστικά» από το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021. 

Από δημοσιευμένα αρχεία του Ρουβίκωνα

«Μιλάμε συγκεκριμένα για 35 κορίτσια έως και 17 ετών τα οποία έχουν εν ζωή είτε τον ένα από τους δύο ή και τους δύο γονείς, οι οποίοι όμως τα είχαν αφήσει εξαρχής στο ίδρυμα μην έχοντας τη δυνατότητα να τα μεγαλώσουν και να τα φροντίσουν. Υπάρχουν γονείς που μένουν σε δομές αστέγων ή σε διαμερίσματα μαζί με άλλους, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για περιβάλλοντα εντελώς ακατάλληλα για να ζήσει ένα παιδί που μέχρι τώρα διαβιούσε στο Χατζηκυριάκειο και κάλυπτε πλήρως τις βασικές του ανάγκες σε στέγαση, σίτιση, εκπαίδευση και μόρφωση», αναφέρεται στα δημοσιευμένα αρχεία του Ρουβίκωνα.

«Η κοινωνική υπηρεσία του ίδιου του Χατζηκυριακείου ιδρύματος, ως απάντηση στον επικείμενο διωγμό των κοριτσιών, εκπόνησε ένα σχέδιο και το παρουσίασε στο Δ.Σ., σαν προσωρινή έστω λύση, για να προσπεραστεί το νομικό κώλυμα που έφερε η ευρωπαϊκή οδηγία για την προώθηση θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας. Αυτό το σχέδιο – «ανοικτό πρόγραμμα» όπως ονομάζεται – προβλέπει την εξασφάλιση σε καθημερινή βάση της διαμονής των πληττόμενων παιδιών στο ίδρυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντάς τους όσα είχαν μέχρι τώρα και την επιστροφή τους το βράδυ ξανά στους τόπους διαμονής τους με τη χρήση ενοικιαζόμενου λεωφορείου. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε ήδη από άλλα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, ενώ η διοίκηση του Χατζηκυριάκειου μέχρι στιγμής έχει δείξει απρόθυμη να τη θέσει έστω και στη βάση του διαλόγου, προβάλλοντας μάλιστα ως αιτία την έλλειψη πόρων. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα δημόσια αναρτημένα οικονομικά στοιχεία του ιδρύματος φαίνεται ότι όχι μόνο θα μπορούσε να νοικιάσει όχημα για την μεταφορά 35 παιδιών, αλλά ακόμα και να το αγοράσει, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στον ετήσιο προϋπολογισμό, τα έξοδα για τη λειτουργία του ιδρύματος στον Πειραιά με τα έξοδα των κοριτσιών, αποτελούν μόνο το ήμισυ των συνολικών εξόδων του έτους (2020)». 

«Βρεθήκαμε στα γραφεία της διοίκησης του Χατζηκυριακείου για να απαιτήσουμε από τη διευθύντρια Αναστασία Κατσιλιέρη και τον πρόεδρο Φίλιππο Σκαραμαγκά να πάρουν θέση για το ζήτημα του επικείμενου διωγμού 35 παιδιών από το ίδρυμα και να δεσμευτούν για τη λειτουργία ενός «ανοικτού» προγράμματος για τα παιδιά αυτά, και ταυτόχρονα να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι άνευ αντικειμένου».

Δημόσια ανάρτηση/ δελτίο τύπου από το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα

«Φυσικά και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε μία διοίκηση που έχει κατηγορηθεί επί χρόνια από τον τοπικό τύπο για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες. Θα παρακολουθούμε βήμα-βήμα την εφαρμογή όσων ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του ιδρύματος και θα είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να παρέμβουμε εκ νέου. Τα παιχνίδια και οι μπίζνες σε βάρος των κοριτσιών τελείωσαν», δήλωσε ο Ρουβίκωνας.

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…