Newsroom

Newsroom

H Le Monde για τη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη

Εκτενή αναφορά στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη κάνει στο σημερινό της φύλλο η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Σε δημοσίευμα με…

Εκτενή αναφορά στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη κάνει στο σημερινό της φύλλο η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα προστατεύει τους φοροδιαφεύγοντες στην Ελβετία», η διεθνούς κύρους εφημερίδα αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Κώστας Βαξεβάνης δικάζεται ξανά, παρά το γεγονός ότι μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας αθωώθηκε.

Η «Le Monde» αναφέρεται στη δίκη του δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι ο ελληνικός Τύπος δεν αφιέρωσε ένα άρθρο ή έστω μια αράδα σε αυτήν, ενώ κανένα ελληνικό κανάλι δεν παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ. Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος λέει: «έγιναν προσπάθειες να αποκρυφτεί η λίστα. Εμείς την αποκαλύψαμε και παράλληλα αποκαλύψαμε όλο το σύστημα της διαπλοκής που κρυβόταν από πίσω. Πολιτικούς, επιχειρηματίες, εκδότες και offshore εταιρίες».

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η πορεία της λίστας, από το 2010 όταν η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί, την παρέδωσε στον έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 όταν την έφερε στο φως της δημοσιότητας το HOT DOC. Τότε, αναφέρει η εφημερίδα «συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης για δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο από τη μεταπολίτευση».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται τέλος, ότι η δίκη του δημοσιογράφου διεκόπη, ενώ η απόφαση να μεταφερθεί η διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ από το ΣΔΟΕ στις εφορίες, προκάλεσε νέα δυσφορία στην κοινή γνώμη.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως