Η "εξυγίανση" της Θάτσερ και το ελληνικό ποδόσφαιρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τα όσα έγιναν στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στη Τούμπα και όχι μόνο, προκαλούν την αγανάκτηση του φιλάθλου κόσμου ο οποίος αντιλαμβάνεται, ότι η «εξυγίανση» αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την υγιή ύπαρξη του αθλήματος. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε «ας αποκλειστούμε όπως έκανε η Αγγλία», αγνοώντας τις συνθήκες και τα δεδομένα της συγκεκριμένης απόφασης.

5aa6a0701dc524312b8b4616

του Ντετιόν Γκοτσάι*

Για την ιστορία, το 1985 στο τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους στο Χέιζελ, 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Υπαίτιοι για τα όσα έγιναν θεωρήθηκαν οι χούλιγκαν της Αγγλικής ομάδας. Το συγκεκριμένο γεγονός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε την τότε κυβέρνηση Θάτσερ, σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ, στην απόφαση για αποκλεισμό των Αγγλικών ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 5 χρόνια.

Έχει επικρατήσει, ως κοινή παραδοχή, ότι η συγκεκριμένη απόφαση επέδρασε καταλυτικά στην εξάλειψη του χουλιγκανισμού από το Αγγλικό ποδόσφαιρο. Η απόφαση Θάτσερ, ναι μεν περιόρισε το φαινόμενο μέσα στα γήπεδα, ωστόσο δεν μπόρεσε να το νικήσει στη πραγματική του διάσταση. Η Θάτσερ αντιμετώπισε το χουλιγκανισμό ως πρόβλημα του ποδοσφαίρου και όχι ως κοινωνικό, που στη πραγματικότητα είναι. Η τηλεοπτική εικόνα του αγγλικού ποδοσφαίρου έγινε καλύτερη, ο χουλιγκανισμός ωστόσο μεταφέρθηκε έξω από το γήπεδο και επί της ουσίας δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Μην ξεχνάμε, ότι η περίοδος Θάτσερ επιβαρύνεται με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Το 1989 στο στάδιο Χίλσμπορο, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Νότιγχαμ Φόρεστ και Λίβερπουλ, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τα λάθη της αστυνομίας να συμβάλουν καθοριστικά στη καταστροφή.

Το ηθικό δίδαγμα της συγκεκριμένη αναδρομής είναι ότι ο αποκλεισμός από μόνος του δεν σημαίνει εξυγίανση. Αν ο αποκλεισμός δεν συνδυαστεί με ριζικές αλλαγές και σύγκρουση με τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την επιχειρηματική βιτρίνα που λέγεται ποδόσφαιρο, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αναγκάσουμε το φαινόμενο να αλλάξει μορφή και να μεταφερθεί στις καφετερίες. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση, όχι μόνο για να αγνοήσει το κόστος του αποκλεισμού, αλλά κυρίως για να ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στις ριζικές παθογένειες του αθλήματος.

*Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Νεότερης Ιστορίας, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη