Η ΕΕ θέλει να εξαφανίσει τους φορολογικούς παραδείσους

Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων, καθώς και των κυρώσεων σε βάρος τους, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ.

NewsRoom 19/05/2016 | 18:18

Στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από εταιρίες και εύπορους ιδιώτες, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αυτή τη στιγμή τις δικές τους "μαύρες λίστες" φορολογικών παραδείσων ή "μη συνεργάσιμων" επικρατειών, αλλά οι λίστες αυτές διαφέρουν μεταξύ τους και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να αποφασίσει εάν και ποια περιοριστικά μέτρα θέλει να επιβάλει.

Η κίνηση της ΕΕ να συντονίσει και να εναρμονίσει τις λίστες έρχεται στον απόηχο των διαρροών των Panama Papers τον Απρίλιο, που αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη φοροδιαφυγή εταιριών και ιδιωτών μέσω φορολογικών παραδείσων.

Μπορείτε να διαβάστε τα ονόματα των ελλήνων του Panama Papers στο τεύχος 101 του HOTDOC.

Στη συνάντηση της επόμενης Τετάρτης, οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην έναρξη της κατάρτισης μιας κοινής "μαύρης λίστας" μη συνεργάσιμων επικρατειών έως τον Σεπτέμβριο, η οποία να οριστικοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή κοινών κυρώσεων από τις χώρες της ΕΕ σε βάρος των φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιβολή φορολογικών, και όχι μόνο, κυρώσεων.