Newsroom

Newsroom

H Αθήνα στις ακριβότερες πρωτεύουσες της ΕΕ στην τιμή της ενέργειας

Έρευνα καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα, αναφορικά με την  τιμή της ενέργειας, στην χώρα και  ότι οι «παρεμβάσεις» της  κυβέρνησης Μητσοτάκης έχουν συγκρατήσει την ξέφρενη ενεργειακή πορεία των τιμών   

light bulb

Μια από τις ακριβότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης στην τιμή της ενέργειας είναι η Αθήνα όπως προκύπτει από στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας. Τι και αν και χθες  (19.01.2022) ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπάθησε να υπερασπιστεί το κυβερνητικό αφήγημα,  ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά και έχει βρεθεί δίπλα στην κοινωνία, τα στοιχεία τον εκθέτουν. Στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά συγκαταλέχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η Αθήνα.

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας για τον δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI) που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control) και της Ουγγαρίας (MEKH) σε συνεργασία με την εταιρία ενεργειακών συμβούλων VaasaEET είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η έκτη ακριβότερη πόλη ως προς τις τιμές λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου πλήρωσαν με 0,315 ευρώ την κιλοβατώρα. Η ακριβότερη πόλη της Ευρώπης ήταν η Κοπεγχάγη με τιμή στα σχεδόν 0,40 ευρώ. Ακολούθησαν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρώ, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ και το Άμστερνταμ με περίπου 0,343 ευρώ. Οι τιμές αυτές συμπεριλαμβάνουν και τους φόρους. Η μέση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. ήταν στα 0,24 ευρώ και στις 33 πόλεις της έρευνας στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

 

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ρεύματος τον Δεκέμβριο εντοπίζονται σε:

Αθήνα, +22%
Στοκχόλμη, +17%
Βαρσοβία, +12%
Άμστερνταμ, +11%

Οι ακριβότερες τιμές ρεύματος εντοπίζονται σε:

Κοπεγχάγη, 0,3982
Λονδίνο, 0.396
Βρυξέλλες, 0,37
Αθήνα, 0,315

Ενώ οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου σε:

Στοκχόλμη, 0,234
Κοπεγχάγη, 0,194
Άμστερνταμ, 0,19
Αθήνα, 0,12

Στον αντίποδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης που μέτρησε ο HEPI είναι το Κίεβο με 0,0546 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το Βελιγράδι με 0,0811 ευρώ, η Βουδαπέστη με 0,105 ευρώ, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την κιλοβατώρα, η Βαλέτα της Μάλτας και η Σόφια με 0,123 ευρώ.
 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη