Newsroom

Newsroom

H Ανδρονίκη Μαραθάκη στο koutipandoras.gr: "Το βασικό θέμα μου είναι η μοναχικότητα και η θέαση"

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη παρουσιάζει στο Art Factory – Τεχνοστάσιο το έργο «Ένα Masturdating», ένα αυτο-ραντεβού επί σκηνής με 7 ερμηνευτές σε 6 παραστάσεις.

5a720b7f1dc52498468b457a

Με αυτή την αφορμή, μιλάει στο koutipandoras.gr για την τελευταία της δουλειά η οποία είναι μέρος ενός πολύπτυχου έργων με τίτλο Έρωτας και Επανάσταση. 

«Masturdating» ή αυτοραντεβού ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια το ραντεβού με τον ίδιο μας τον εαυτό για τη πραγματοποίηση μιας δράσης (π.χ. γεύμα, σινεμά, παράσταση κ.α.).

Με σαφή υπαινιγμό στην λέξη masturbation (αυνανισμός ή ονανισμός), μίας λέξης και μίας σεξουαλικότητας που δεν συζητήθηκε όσο καμία άλλη στους τρεις τελευταίους αιώνες, 7 ερμηνευτές προετοιμάζονται για ένα masturdating στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Με ποιον τρόπο η παράσταση εμπνέεται από την ιστορία της σεξουαλικότητας του αυνανισμού;

Ο αυνανισμός είναι μία πρακτική με κοινωνική σήμανση στον ιστορικό χρόνο και ταυτόχρονα αποτελεί μια πρακτική ικανοποίησης. Θα ήθελα το έργο να οδηγήσει σε διερωτήσεις σχετικά τόσο με την κοινωνική σήμανση όσο και με την ικανοποίηση, και ταυτόχρονα αναζητώ τον (επανα)προσδιορισμό του θεατή.

Γιατί αποτελεί μέρος ενός πολύπτυχου έργων με τίτλο Έρωτας & Επανάσταση;

Διότι διερωτούμαι αν το masturdating είναι μέρος μιας διαδικασίας καθ’ εαυτώ ανατρεπτικής.

Πως θα περιγράφατε αυτό το αυτο-ραντεβού, επί σκηνής με 7 ερμηνευτές;

Είναι επτά αυτόνομες διαδρομές που συντίθενται με διαφορετικούς τρόπους προκαλώντας εσωτερικές συγκρούσεις στους ερμηνευτές, όποτε συναντούν το(ν) άλλο. Δημιουργείται έτσι ένα ειρωνικό στοιχείο από την αντίδραση των ερμηνευτών στην επιλογή μου του να μην μετατραπεί το λανθάνον (αυτό που δεν είναι λάθος) σε λάθος.

Ποια είναι η αίσθηση που θα προσπαθήσετε να δημιουργήσετε στον θεατή;

Θα με ενδιέφερε απλώς να αναρωτηθεί για το νόημα ή τη σημασία ενός masturdating ή αλλιώς αυτοραντεβού.

Το βασικό θέμα που επιδιώκετε να διερευνήσετε είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο έρωτας στη σύγχρονη εποχή;

Όχι, δεν είναι αυτό το βασικό θέμα μου. Το βασικό θέμα μου είναι η μοναχικότητα και η θέαση.

Πως δουλέψατε για να μεταφερθούν όλα αυτά πάνω στη σκηνή; Τι ρόλο παίζει ο χορός, η κίνηση, η δυναμική που προέρχεται από το σώμα;

Με τους ερμηνευτές ερευνήσαμε αρχικά το κινητικό υλικό σε δύο δωμάτια ενός σπιτιού. Οι ερμηνευτές ερεύνησαν κάνοντας ένα masturdating σε πρόβα. Η διαδικασία αυτή για τη δημιουργία των solo και η προσπάθεια σύνθεσης των 7 διαφορετικών solo σε διάφορες εκδοχές, με έφεραν αντιμέτωπη με αντιδράσεις μου ώστε να διαλέξω και να μην απορρίψω ότι θεωρούσα λάθος, δηλαδή όλα όσα δημιουργούσαν συγκρούσεις με τα masturdating που έκανα από τη στιγμή που ξεκίνησα να επεξεργάζομαι το έργο μέχρι και σήμερα. Ένα δεύτερο και πολύ ισχυρό στοιχείο αποτέλεσε η έρευνα της αίσθησης της αφής. Εδώ το υποτιθέμενο λάθος και η εσωτερική σύγκρουση με το(ν) άλλο, συνέβαινε όταν η αντίληψη και η κινητικότητα επηρεαζόταν από εικόνες που ανακαλούνταν κυρίως από τη μνήμη, την αίσθηση της όρασης και την αίσθηση της παρατήρησής μας από κάποιον άλλο.

Ποια θα θέλατε να είναι τα επόμενα σας βήματα;

Θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να ασχολούμαι με την τέχνη του χορού, και αν τα καταφέρω, με ειρωνεία.

Info:

Συντελεστές

Ιδέα – Δημιουργία: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Σύμβουλος σκηνικού χώρου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος

Σύμβουλος δραματουργίας: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Προβολή – Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Φωτογραφία – Trailer: Μυρτώ Αποστολίδου

Artwork: Ευτυχία Λιάπη

Ερμηνευτές: Ματίνα Κοκολάκη, Εμμανουέλα Κορκή, Λουκιανή Παπαδάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Αχιλλέας Χαρίσκος

Διάρκεια: 45 λεπτά

Info:

1-6 Φεβρουαρίου 2018

21.00

Art Factory – Τεχνοστάσιο, Πειραιώς 178 & Λαμίας 6, Ταύρος

Eισιτήρια:

10 ευρώ (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 211 4100962

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη