Newsroom

Newsroom

H ακροδεξιά ετοιμάζεται για «πάρτι» στις Ευρωεκλογές

Ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους και τους αντιπροσώπου, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

αξριδεξια

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, οι ευρωεκλογές θα μπορούσαν να αποβούν τόσο μοιραίες όσο και η προεδρική κούρσα τω ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι ο φόβος των ψηφοφόρων για το άγνωστο μπορεί να τους οδηγήσει να στηρίξουν ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα.

«Φοβάμαι τον φόβο, φοβάμαι ότι οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν επειδή φοβούνται. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο φόβος μπροστά στο άγνωστο και την αβεβαιότητα παράγει μια ορμόνη που απαιτεί μια απάντηση ασφαλείας. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο Borrell στον Guardian.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ εξέταζε την τρέχουσα κατάσταση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος ενός έτους που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο πολέμους, έναν στην Ουκρανία και έναν άλλο στη Γάζα και στη διάρκεια διάλεξής του είπε ότι και οι δύο συγκρούσεις απειλούσαν το μέλλον του μπλοκ και στην περίπτωση της Ουκρανίας φοβάται την ήττα εκτός και αν υπάρξει ταχεία αλλαγή πορείας. Είπε ότι δεν είδε κανένα σημάδι ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πρόθυμος να σταματήσει ή ακόμη και να συμβιβαστεί με μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει την ανατολική Ουκρανία.

Όσο για τη Γάζα είπε ότι η Χαμάς δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική δύναμη, αλλά μια ιδέα – και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να νικηθεί μόνο με καλύτερες ιδέες, όχι μόνο με βόμβες.

Οι δηλώσεις του Borrell έρχονται εν μέσω κερδών των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την ήπειρο, τα οποία κερδίζουν κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη μετανάστευση και το συμπιεσμένο βιοτικό επίπεδο. «Τα κόμματα που μπορούν να παίξουν με τον φόβο και να προσφέρουν κακές απαντήσεις σε καλά ερωτήματα μπορούν να προσελκύσουν την υποστήριξη του ευρωπαϊκού πληθυσμού», ανέφερε ο Borrell.

«Οι ευρωεκλογές θα είναι εξίσου επικίνδυνες με αυτές στις ΗΠΑ»

Δέχτηκε ότι υπάρχουν τόσο πραγματικοί όσο και αντιληπτοί λόγοι ανησυχίας, αλλά προέτρεψε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να παρουσιάσουν μια διαυγή ανάλυση της κατάστασης. «Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι οι ευρωεκλογές θα είναι εξίσου επικίνδυνες με αυτές στις ΗΠΑ».

Είπε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να προσφέρει ένα ελκυστικό μοντέλο για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. «Είμαστε μαγνήτης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να ζήσουν στην Ευρώπη. Και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί όταν συγκρίνουμε το βιοτικό μας επίπεδο, είμαστε ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που μπόρεσε να δημιουργήσει η ανθρωπότητα», ανέφερε.

Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται στην Ουκρανία.

«Ίσως αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να δούμε τον κίνδυνο που προέρχεται από μια μεγάλη δύναμη που απειλεί τη δημοκρατία μας, η οποία απειλεί την ίδια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ουκρανία. Και αν δεν αλλάξουμε γρήγορα πορεία, αν δεν κινητοποιήσουμε όλες τις ικανότητές μας, θα αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ομοίως, εάν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στη Γάζα, νομίζω ότι το έργο μας θα υποστεί μεγάλη ζημιά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο. Τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε; Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας…»

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με ένα κομμάτι της Ουκρανίας και να αφήσει την υπόλοιπη Ουκρανία να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με μια περιορισμένη εδαφική νίκη. Δεν θα εγκαταλείψει τον πόλεμο, ειδικά πριν από τις αμερικανικές εκλογές, που μπορεί να του παρουσιάσουν ένα πολύ πιο ευνοϊκό σενάριο. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση υψηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Borrell.

«Ο Πούτιν αποφάσισε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την τελική νίκη», είπε.

«Η επιτυχία [της Ρωσίας] εξαρτάται από το να φέρει στο πεδίο της μάχης όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Έχουν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, απωλειών στο πεδίο της μάχης, παρουσία της ανθρώπινης εφεδρείας. Υπήρχαν 150.000 άνθρωποι συγκεντρωμένοι στα ουκρανικά σύνορα τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν 450.000 τώρα, άρα τρεις φορές περισσότεροι», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα είπε ότι ο Πούτιν «είχε λάθος σχετικά με την ικανότητα του στρατού του. Έκανε λάθος για την ικανότητα της ουκρανικής αντίστασης. Έκανε λάθος για τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε λάθος σχετικά με τη δύναμη της διατλαντικής συμμαχίας. Αλλά είναι ακόμα εκεί. Είναι ακόμα πρόθυμος να πολεμήσει, να αφήσει τον λαό του να πεθάνει, για να υποφέρει ο στρατός του και ο λαός του, γιατί δεν έχει αντίστροφο».

«Η Ρωσία δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει έθνος. Ήταν πάντα μια αυτοκρατορία με τον τσάρο, με τους Σοβιετικούς και τώρα με τον Πούτιν. Είναι μια σταθερά της Ρωσίας και της πολιτικής της ταυτότητας και ως εκ τούτου απειλή για τους γείτονές της – και ιδιαίτερα για εμάς», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από The Guardian)

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…