Γλυτώνει προσωρινά το "κανόνι" ο "Μαρινόπουλος": Δεκτές οι αιτήσεις προσωρινής προστασίας

Δεκτές έκανε το Πρωτοδικείο Αθηνών τις τέσσερις αιτήσεις προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές που κατέθεσε ο όμιλος «Μαρινόπουλος». Της προστασίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι, όπως είχε συμφωνηθεί, και οι μισθώσεις. Ενστάσεις προέβαλε το Δημόσιο, σε αντίθεση με εργαζόμενους, ΙΚΑ και τράπεζες.

57769cd71dc52491468b4a91

Η προστασία αυτή θα ισχύσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου,αφού τότε θα εκδικαστούν οι κύριες αιτήσεις. Η αρνητική στάση του Δημοσίου οφείλεται -σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι αυτού- στο ανακριβές ποσό οφειλών που επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι του ομίλου. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της εταιρίας έκαναν λόγο για οφειλές ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τους εκπροσώπους του Δημοσίου να κάνουν λόγο για πολλαπλάσιο ποσό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του Νομικού Συμβουλίου προκάλεσε
αναταραχή στο Μαξίμου, δεδομένου ότι τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωνε
για θετική εισήγηση στην υπόθεση.  

Πρόσθετες παρεμβάσεις για την προσωρινή προστασία

Κατά τη σημερινή συζήτηση συνεκδικάστηκαν οι αιτήσεις για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με την υπαγωγή στο άρθρο 99, με τις τράπεζες, το ΙΚΑ, τα σωματεία εργαζομένων αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις να κάνουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη χορήγηση δικαστικής προστασίας στον όμιλο. Η συνεδρίαση διεξήχθη με δεκάδες εργαζόμενους της «Μαρινόπουλος» να έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Πρωτοδικείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η
εταιρία
είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο
εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε ποσοστό
πάνω από 50%.

Στον αντίποδα, το ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο ο «Μαρινόπουλος» οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. 

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επιζητούν την εξυγίανση για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, με τους δικηγόρους του ομίλου να δεσμεύονται πως η εταιρία θα προσπαθήσει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματά τους.

Απτό ενδιαφέρον από «Σκλαβενίτη»

Ο όμιλος Σκλαβενίτη προτίθεται να εξαγοράσει το «Μαρινόπουλο», σύμφωνα με τη σχετική επιστολή που απέστειλε. Τίθενται όμως μια σειρά προϋποθέσεων για τη συμμετοχή της στο σχέδιο εξυγίανσης, ενώ αξίζει να προστεθεί πως το γεγονός επιβεβαίωσαν οι δικηγόροι του ομίλου κατά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο, κάνοντας λόγο για εκδήλωση ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή.

Κρίσιμη προϋπόθεση είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινάει τη Δευτέρα (οικονομικού, νομικού και φορολογικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος.

Ειδικότερα, για το ζήτημα του δικτύου, επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα σημεία πώλησης της Μαρινόπουλος (η εταιρία οφείλει μισθώματα πολλών μηνών και η διαδικασία εκτελέσεως για τα μισθώματα μπορεί να συνεχιστεί καθώς το άρθρο 99 τα εξαιρεί), καθώς τα σούπερ μάρκετ είναι σημείο κύριου ενδιαφέροντος στη συμφωνία. 

Η επιστολή του Σκλαβενίτη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της, στις ανοιγείσες από τον Όμιλο Μαρινόπουλος Α.Ε., διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99». Είναι προφανές, συνεχίζει η Σκλαβενίτης, ότι η τελική της συμμετοχή θα εξαρτηθεί από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον Όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την ακροαματική διαδικασία, υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος φαίνεται ότι τάσσονται οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο, ενώ θετικά προσκείμενες εμφανίζονται και οι τέσσερις τράπεζες. Η εξασφάλιση προσωρινής διαταγής για τη Μαρινόπουλος θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της, δηλαδή την είσοδο επενδυτή. Αντίθετα, (τουλάχιστον) κάποιοι από τους πιστωτές θα εναντιωθούν στην προσωρινή διαταγή, ζητώντας την πτώχευση της αλυσίδας, προκειμένου να διεκδικήσουν τις οφειλές.

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

δημος βερυκιοσ

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

Τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τη δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη αποκάλυψε ο Δήμος…