Newsroom

Newsroom

Γιούνκερ και Τρεμόντι προτείνουν σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγου στους "Financial Times"

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι στο σημερινό φύλλο…

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Financial Times” καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων, που θα εξασφαλίσουν ρευστότητα στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα σταματήσουν την πορεία απόκλισης των χωρών-μελών της ευρωζώνης που ενδεχομένως θα αποβεί καταστροφική για το κοινό νόμισμα.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας δημοσιεύθηκε αμέσως μετά η απορριπτική απάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντηση που σηματοδοτεί την έναρξη μιας μάχης μεταξύ των οπαδών και των πολεμίων του ευρωομολόγου.

Το κρίσιμο ζήτημα θα απασχολήσει εκτός ημερησίας διατάξεως το Eurogroup και το Ecofin στις συνεδριάσεις τους σήμερα και αύριο. Στο άρθρο, οι δύο πολιτικοί σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που θα δύναται να εκδίδει ευρωομόλογα, είναι εφικτή ακόμη και στις αρχές του μήνα αυτού, αν εγκριθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Οι Γιούνκερ και Τρεμόντι εξηγούν ότι “με μια ισχυρή και συστηματική απάντηση στην κρίση χρέους που έχει ξεσπάσει στην ευρωζώνη, η Ευρώπη θα μπορέσει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική προσήλωσή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωσή της. Η δυνατότητα έκδοσης τέτοιων ομολόγων θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εξέλιξη στην προσπάθεια της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση, αφού η μέθοδος τόνωσης της ρευστότητας θα είναι ανάλογη με τις μεθόδους που μετέρχονται οι καθ’ ύλην αρμόδιες αμερικανικές αρχές για να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ρευστότητα στην αμερικανική αγορά”.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι αμέσως μετά την δημοσίευση  της επιστολής Γιουνκέρ-Τρεμόντι στην ιστοσελίδα των FT, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με παρέμβασή του έσπευσε να απορρίψει την πρόταση σημειώνοντας ότι “όσο η φορολογική πολιτική των κρατών-μελών δεν είναι εναρμονισμένη και ως εκ τούτου λειτουργεί ανταγωνιστικά, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εγκαταλείψουμε τη μέθοδο της παροχής κινήτρων και της επιβολής κυρώσεων στις κυβερνήσεις της Ευρώπης για να διασφαλίσουμε την προσήλωσή τους στην εφαρμογή και εκτέλεση των όσων προβλέπουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί τους…. Διαφορετικά το ευρώ θα καταρρεύσει”!

Το κίνητρο για  την σκοπούμενη από τους Γερμανούς  τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας έγκειται στο ότι η μετατροπή  των ευρωομολόγων θα γίνεται μεν  στην ονομαστική αξία τους αλλά θα υπάρχει  και η δυνατότητα έκπτωσης και  η έκπτωση θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερο πλησιάζουν οι όροι δανεισμού μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας  τους όρους δανεισμού στην ελεύθερη αγορά. Ο Γιουνκέρ και ο Τρεμόντι προϋποθέτουν δηλαδή ότι γνωρίζοντας εκ των προτέρων οι κυβερνήσεις ότι το κόστος του ευρωομολόγου θα μειώνεται όσο η δημοσιονομική τους εικόνα βελτιώνεται, θα φροντίζουν ώστε να εξορθολογίσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Έτσι, το ευρωομόλογο δεν θα λειτουργεί ως ανταγωνιστικό πιστωτικό προϊόν απέναντι στις αγορές.

“Αν μας δώσετε  χρόνο, κάποιους μήνες για να  επεξεργαστούμε την ιδέα και  αν συμφωνήσουν και οι άλλες  χώρες, τότε υπάρχει πιθανότητα  να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.  Και πρόσθεσε ότι «η μεταπολεμική  ιστορία της Γερμανίας δείχνει  ότι για τη χώρα μου είναι  πιο εύκολο να εκχωρήσει εθνική  κυριαρχία από όσο άλλες χώρες”.

http://www.tovima.gr



Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…