Newsroom

Newsroom

Γιόρτασαν το ραμαζάνι στην Αθήνα

Στο ΟΑΚΑ και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκαν φέτος οι δύο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μουσουλμάνων. Η έγκαιρη προετοιμασία απέτρεψε την…

Στο ΟΑΚΑ και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκαν φέτος οι δύο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μουσουλμάνων. Η έγκαιρη προετοιμασία απέτρεψε την επανάληψη του περσινού φαινομένου, όπου πιστοί είχαν καταλάβει κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας
Τη λήξη του ραμαζανιού γιόρτασαν νωρίς χθες το πρωί χιλιάδες μουσουλμάνοι διαφόρων εθνοτήτων που ζουν στη χώρα μας. Στο Τείχος των Εθνών, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο πραγματοποιήθηκαν φέτος οι δύο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των μουσουλμάνων της Αττικής, χωρίς να επαναληφθούν οι περσινές εικόνες με τους πιστούς να καταλαμβάνουν κεντρικές πλατείες για να προσευχηθούν. Ανάλογες μαζικές προσευχές τελέστηκαν και σε άλλους ανοιχτούς χώρους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου υπάρχει μουσουλμανικός κόσμος, αλλά και μέσα σε κλειστούς χώρους προσευχής από μικρές κοινότητες πιστών.
Την προσευχή στο ΟΑΚΑ έκανε και φέτος, όπως και πέρυσι, ο ιδιαίτερα αγαπητός στους μουσουλμάνους ιμάμης και θεολόγος Χάσαν Αραφα, που ήρθε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για τον εορτασμό του ραμαζανιού, που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας. “Χρόνια Πολλά”, “Ευλογημένη Γιορτή”, είναι οι ευχές που αντάλλαξαν μεταξύ τους χιλιάδες πιστοί χθες.
Διαφορετική εικόνα
Η εικόνα της συλλογικής προσευχής των μουσουλμάνων για τον εορτασμό του ραμαζανιού ήταν διαφορετική φέτος και αυτό οφείλεται στην “έγκαιρη προετοιμασία και τη συνεργασία πολλών στελεχών από διαφορετικά υπουργεία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση”, σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή.
“Οι μουσουλμάνοι έχουν κάθε δικαίωμα να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να μετατρέπουν πλατείες σε χώρους προσευχής. Το θέαμα που είδαμε πέρυσι, όταν κεντρικές πλατείες της Αθήνας μετατράπηκαν σε υπαίθρια τζαμιά, ήταν απαράδεκτο, επικίνδυνο, και έδινε ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για την ελληνική κοινωνία” αναφέρει ο κ. Καλαντζής.
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, που παραβρέθηκε χθες στο ΟΑΚΑ, εξέφρασε την ελπίδα να γιορτάσουν οι μουσουλμάνοι το ραμαζάνι του χρόνου στον δικό τους χώρο, βγάζοντας έτσι την είδηση πως υπάρχει η πολιτική βούληση για να ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα των μουσουλμάνων, που είναι η ανέγερση τζαμιού.
Ρούλα Γιακοπούλου
http://www.ethnos.gr