Newsroom

Newsroom

Γιατροί μάλωναν πάνω από ναρκωμένο παιδί για τις μίζες

Για τις μίζες μάλωναν πάνω από το ναρκωμένο σώμα ενός παιδιού μέσα στο χειρουργείο 3 γιατροί του νοσοκομείου Παίδων Αγία…

Για τις μίζες μάλωναν πάνω από το ναρκωμένο σώμα ενός παιδιού μέσα στο χειρουργείο 3 γιατροί του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Το παιδί τελικά συνήλθε από τη νάρκωση χωρίς να έχει υποβληθεί στην επέμβαση. Οι 3 γιατροί κέρδιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με κάθε αποστολή ασθενούς στο εξωτερικό, καθώς αποδεικνύεται πως 67 παιδιά στάλθηκαν αναίτια σε νοσοκομεία του εξωτερικού επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό καθώς, σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, λειτουργούσε ένα σύστημα γιατρών οι οποίοι έστελναν παιδιά στην Ιταλία για επεμβάσεις. Μάλιστα υπάρχουν υποψίες για 67 συνολικά περιστατικά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ μπορούσαν να τα αναλάβουν και εδώ. Ο νόμος επιτρέπει την μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό όταν οι γιατροί της χώρας μας δηλώσουν πως δεν μπορούν να αναλάβουν το συγκεκριμένο περιστατικό. Τότε ο ασθενής μεταφέρεται στο εξωτερικό υπ’ ευθύνη του ασφαλιστικού ταμείου.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες συνέβαινε μέχρι και το καλοκαίρι, καθώς μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, στο Παίδων Αγία Σοφία υπήρχαν 2 κλινικές οι οποίες λειτουργούσαν με 3 γιατρούς συνολικά. Στην μία είχε ένα διευθυντή ενώ στην άλλη έναν επιμελητή ο οποίος προΐσταντο. Η διοίκηση του νοσοκομείου έκρινε πως αυτό είναι παράλογο και συμπτύχτηκαν οι 2 κλινικές σε μία. Αυτή η απόφαση ήταν η αιτία να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση μεταξύ των γιατρών, καθώς κινδύνευαν τα προσωπικά τους συμφέροντα, και να παρατηρούνται περιστατικά στα οποία οι αποφάσεις για το αν ένας ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί ή όχι να δημιουργούν συγκρούσεις.

Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε περιστατικό το οποίο ετοίμασαν για χειρουργείο, το ναρκώσανε και το ξύπνησαν χωρίς να έχει γίνει το χειρουργείο επειδή οι θεράποντες ιατροί τσακώθηκαν.

Όλες αυτές οι υποψίες περιμένουν να αποδειχθούν από την Ε.Δ.Ε. και έπειτα οι γιατροί να τιμωρηθούν πολύ αυστηρά. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος σήμερα από το βήμα της Βουλής: «Είναι ντροπή…. Θα επιληφθούμε πειθαρχικά. Αν είχα τη δυνατότητα να τους απολύσω, θα το είχα κάνει».

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών του Παίδων «Αγία Σοφία» αποδίδοντάς την στις παραπάνω δυσλειτουργίες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η διοίκηση του Γ. Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τη σύμφωνη γνώμη της 1ης Υ.Πε. αποφάσισε την αναστολή – κατάργηση του ελλείμματος του Ειδικού Κέντρου προς όφελος της υγείας των μικρών ασθενών μας, της «υγείας» των οικογενειακών προϋπολογισμών και της «υγείας» των ασφαλιστικών τους Ταμείων. Το έλλειμμα λειτουργίας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο έλλειμμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ όλων των γιατρών του Κέντρου».