Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Δεν υπάρχει απόθεμα σε αναισθητικό στη Γάζα – Δεν μπορείς να χειρουργήσεις» (video)

«Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου η έλλειψη φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των τραυματιών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία», αναφέρει η ιατρική συντονίστρια στην περιοχή της Γάζας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

γαζα 1

H Guillemette Thomas ιατρική συντονίστρια στην περιοχή της Γάζας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε συνέντευξή της ζητά «να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να δοθεί άνευ όρων πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε τον πληθυσμό και τους ασθενείς».

«Oλες οι υγειονομικές δομές είναι πλήρως υπερφορτωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα. Κανένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί κανονικά.

Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου η έλλειψη φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των τραυματιών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία.

Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Έτσι σήμερα όταν μιλάμε για τραυματίες και νεκρούς, όταν μιλάμε για ανθρώπους που φτάνουν στα νοσοκομεία οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά», σημειώνει.

Στη συνέχεια περιγράφει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες επιχειρούν να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι της στην περιοχή της Γάζας.

«Ένα ασθενοφόρο έγινε στόχος την πρώτη ημέρα του πολέμου μπροστά από το τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου Νasser μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου. Και αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.

Έχουν χτυπηθεί και άλλα ασθενοφόρα. Και αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος υγείας, όσο και την πρόσβαση τραυματιών στα νοσοκομεία.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εργαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθεί κανείς στην Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι συνάδελφοι μας εργάζονται εθελοντικά σε νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, λόγω της μαζικής άφιξης τραυματιών από τους βομβαρδισμούς.

Το νοσοκομείο έχει κατακλυστεί από τον αριθμό των ασθενών. Οι γιατροί χωρίς Σύνορα δώρισαν όλο το απόθεμα τους στο υπουργείο Υγείας για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση ασθενών. Παρόλα αυτά τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις από φάρμακα και επιδέσμους μέχρι καθετήρες».

Στη συνέχεια όπως επισημαίνει «Δεν μπορείς να χειρουργήσεις ασθενείς χωρίς αναισθητικό . Σήμερα δεν μας έχει μείνει κανένα σε απόθεμα. Επόμενη πρόκληση είναι ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη σε καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών τους.

Αυτές είναι απαραίτητες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Νοσοκομείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκοιτίδες νεογνών δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι αναπνευστήρες στις ΜΕΘ θα πάψουν να λειτουργούν. Τα χειρουργεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Αυτοί οι ασθενείς θα πεθάνουν χωρίς την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, όπως οι έγκυες γυναίκες, αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Η υγεία τους επιδεινώνεται πολύ γρήγορα».

«Σήμερα τα νοσοκομεία της Γάζας θεωρούνται τα τελευταία καταφύγια για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια για τους τους ίδιους και για τις οικογένειες τους.

Έτσι τα νοσοκομεία δεν κατακλύζονται μόνο από ασθενείς, αλλά μετατρέπονται σε πραγματικούς καταυλισμούς προσφύγων.

Από την αρχή της σύγκρουσης η έλλειψη νερού αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα ο πληθυσμός πίνει αλμυρό νερό το οποίο είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

Αυτό βέβαια θα έχει συνέπειες στους ανθρώπους σε λίγες ημέρες», τονίζει η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…