Γιατί απέσυρε την τροπολογία για τις προσλήψεις ο Μουζάλας

Η 85 σελίδων τροπολογία Μουζάλα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποσύρθηκε τελικά. Η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των υπολοίπων κομμάτων

576161661dc5247f278b45c5

Κύκλοι του υπουργείου, αναφέρουν πως η τροπολογία αποσύρθηκε επειδη κρίθηκε ότι η ώρα ήταν προχωρημένη και δεν είχαν προλάβει να την διαβάσουν τα κόμματα.

Σύμφωνα με κύκλους της αντιπολίτευσης κύριο θέμα για αυτή, ήταν ότι η τροπολογία κόμιζε «απεριόριστες» προσλήψεις. Οι κύκλοι του υπουργείο ωστόσο απαντούν ότι αυτό έχει να κάνει με την οπτική και την πολιτική σκοπιμότητα με την οποία κάνει κάποιος ανάγνωση της τροπολογίας καθώς όπως τονίζουν, αυτή κάνει λόγο για προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη «επειγουσών αναγκών» ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες στο θέμα του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων και για αυτό δεν ορίζεται αριθμός.

Σε σχέση με τις αποσπάσεις στην υπηρεσία ασύλου, κατά παρέκκλιση όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, κάθε διάταξης, αυτό έχει να κάνει με το επείγον του ζητήματος τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι στο koutipandoras.gr καθώς οι υπηρεσία πρέπει μέσα σε 20-25 μέρες που είναι το περιθώριο για την εξέταση της κάθε αίτησης, να το πράξει για τουλάχιστον 15.000 άτομα ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί. Σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε παρέκκλιση τονίζουν οι κύκλοι, αποδίδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα σε αντιπολιτευτική οπτική και τακτική.

Στο ζήτημα της εξαίρεσης των διαγωνισμών που κηρύσσει η υπηρεσία Ασύλου από τον νόμο περί δημοσίων διαγωνισμών, οι κύκλοι του υπουργείο απαντούν πως η μόνη εξαίρεση έχει να κάνει με την χρονική διάρκεια των διαγωνισμών καθώς υπάρχουν επείγουσες ανάγκες. Όλα θα δημοσιεύονται στη Διαύγεια καθώς οι αδιαφανείς πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν και σε άλλες κυβερνήσεις, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις μέσα στην τροπολογία που ευνοούν τόσο τους εργαζόμενους στην υπηρεσία Ασύλου, όσο και τους πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα:

• Αρκεί να απασχολεί 5 εργαζόμενους μια επιχείρηση αντί 25 που ίσχυε ώστε αλλοδαπός εργαζόμενος της να πάρει άδεια παραμονής ειδικού σκοπού

• Μειώνεται σε 200.000 ευρώ από 250.000 ευρώ το ύψος της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να αποκτήσει αλλοδαπός για να πάρει άδεια παραμονής επενδυτή

• Επέκταση σε όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας Ασύλου του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ύψους 150 ευρώ μηνιαίως

• Δημιουργία κυλικείων εντός των δομών φιλοξενίας

• Για απόκτηση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος απαιτούνται 10 χρόνια νόμιμης παραμονής στην χώρα αντί 12 έτη, ηπιότερα εισοδηματικά κριτήρια και καταβολή παραβόλου 300 ευρώ αντί 400 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικότερος στόχος του υπουργείου τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι είναι μέσω της τροπολογίας που θα επανέλθει αυτούσια στο μέλλον ή σπασμένη σε κομμάτια, να στελεχωθούν οι 2βαθμιες επιτροπές ασύλου καθώς οι ανάγκες είναι επείγουσες.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…