Για τον Μιχαλολιάκο ο Όρμπαν είναι εθνικιστής αλλά για τον Κύρτσο παρεξηγημένος

«Δεν θεωρώ τον Ορμπαν ακροδεξιό. Εξελέγη ως ακροδεξιός και στην τρίτη του θητεία κυβερνά ως σκληρός δεξιός. Έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά δεν είναι όλες οι πολιτικές του ακραίες. Δεν πρέπει να τον χαρίσουμε στην άκρα δεξιά».

5b929b111dc5247e278b457e

του Άγγελου Προβολισιάνου

Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα παραπάνω δεν αποτελούν χρυσαυγίτικη έμπνευση υπόδικων νεοναζιστών. Αντιθέτως, ήρθαν στην επιφάνεια από την σκοτεινή καταπακτή που άνοιξε δημοσίως ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Φλύαρος λαϊκιστής σε βαθμό που προκαλεί εκνευρισμό στα στελέχη της παράταξής του, τυμβωρύχος εν μέσω τραγικών συγκυριών και λάτρης της υπερχρεωμένης κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Πλέον, ο Γιώργος Κύρτσος, παίρνει επάξια και τον τίτλο του μεσάζοντα πολιτικών συμπράξεων με φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού εθνικιστικού στερεώματος.

Την επικράτηση του Όρμπαν στις ουγγρικές εκλογές του Απριλίου υποδέχτηκε ως νίκη των εθνικιστικών ιδεών ο Μιχαλολιάκος, την στιγμή που οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης ανατρίχιαζαν στο άκουσμά της. Από κοντά και ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος σχολίαζε: «Δυναμική ανάπτυξη, αύξηση συντάξεων, ανεργία μόλις 3,5% και αντίθεση στη “χαλαρή”, όπως λέει, προσφυγική πολιτική Βρυξελλών και Βερολίνου, έφεραν τον θρίαμβο». Βέβαια, για να μην… αδικούμε τον κ. Κύρτσο, αντίστοιχες ήταν οι αντιδράσεις των Φάρατζ, Λεπέν και Σαλβίνι, οι οποίοι εμπνέονται από την συστηματική καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κουρέλιασμα του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, βάζοντας στο στόχαστρο πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε αντίθεση με τον ευρωβουλευτή του που θεωρεί τον ούγγρο πρωθυπουργό παρεξηγημένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλεύει να απεκδυθεί το ρόλο του «Όρμπαν των Βαλκανιών», όπως τον αποκάλεσε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό Focus. «Έχω τσακωθεί και συγκρουστεί με τον κ. Όρμπαν σχεδόν σε κάθε σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αφορμή τα ζητήματα του προσφυγικού, λέγοντας ξεκάθαρα στις χώρες του Βίζεγκραντ ότι δεν μπορείτε να βγάζετε εσείς την ουρά σας απ’ έξω και να θεωρείτε ότι το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο τους υπόλοιπους» δήλωνε τον Ιούλιο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο κ. Κύρτσος φαίνεται πως διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

Κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί με επάρκεια για το αν ο ευρωβουλευτής εκφράζει τις μύχιες σκέψεις του προέδρου της ΝΔ. Μπορεί όμως να του πιστώσει την ειλικρινή απόδοση όσων κατέστησαν την αξιωματική αντιπολίτευση έρμαιο ακραίων δυνάμεων. Ο κ. Κύρτσος αντιλαμβάνεται ως πολιτική ευκαιρία την ισχυροποίηση ξενοφοβικών και λαϊκιστικών σχημάτων στην Ευρώπη μέσα από τον πυρήνα του ΕΛΚ εξαιτίας της πολιτικής και προσφυγικής κρίσης αλλά και των διευρυμένων κοινωνικών ανισοτήτων. Επομένως, η συμπόρευση νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων με σημείο ισορροπίας την σμίκρυνση της κρατικής οντότητας είναι η δίοδος που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες της ΝΔ για επάνοδο στην εξουσία. Γι’ αυτό και σπεύδει να αποκαθάρει τις πολιτικές τερατογενέσεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς, περιγράφοντας άθελά του τους λόγους που η ΝΔ δεν χάρισε στην ακροδεξιά τους Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη. Μαζί βέβαια με την αφεντιά του.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…