Για την Μαρίν Λεπέν δεν ήταν παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία

Δεν ήταν παράνομη η προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, δηλώνει σήμερα η υποψήφια της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, ερχόμενη σε αντίθεση με τη θέση της Ευρώπης και των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

NewsRoom 03/01/2017 | 14:47

"Δεν πιστεύω καθόλου ότι υπήρξε μια παράνομη προσάρτηση: εκεί έγινε ένα δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της Κριμαίας επιθυμούσαν να ενταχθούν στη Ρωσία", δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στον ραδιοσταθμό RMC και στο δίκτυο BFM TV.

"Δεν βλέπω τι θα αιτιολογούσε την αμφισβήτηση του δημοψηφίσματος αυτού", πρόσθεσε και σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι "ναι" η Κριμαία αποτελεί όσον αφορά την ίδια αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας.

Η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 έπειτα από μια στρατιωτική επέμβαση και ένα δημοψήφισμα που καταγγέλθηκαν ως παράνομα από το Κίεβο και τους Δυτικούς. Σε αντίποινα η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Κατά τις δηλώσεις της αυτές, η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε εξάλλου υπέρ της εγκαθίδρυσης "στρατηγικών σχέσεων" μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, σημείωσε ότι, αν εκλεγεί η ίδια στη γαλλική προεδρία τον Μάιο του 2017, η Γαλλία θα εγκαταλείψει "τουλάχιστον την ενιαία διοίκηση" του οργανισμού.

Ωστόσο η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς εξέφρασε την αμφισβήτησή της σχετικά με μια πιθανή προσεχή "αλλαγή" του ΝΑΤΟ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.