Για την δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής συμφώνησαν τα όργανα της ΕΕ

Σε συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

576a91231dc524b25e8b45cb

Μετά και τη σημερινή έγκριση του Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας της εντός του καλοκαιριού, αφού πρώτα λάβει την έγκριση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου και κατόπιν της Ολομέλειας της 27ης Ιουνίου. Η Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε την επίτευξη συμβιβασμού και δήλωσε πως «η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράση άμεσα και καθοριστικά στην διαχείριση των κοινών προκλήσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους πάνω στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα «καθημερινά». Ωστόσο, ο νέος οργανισμός θα προσφέρει την «υποστήριξή» του, ενώ θα είναι σε θέση «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά».

Από τη πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άρτις Πάμπρικς από το ΕΛΚ δήλωσε: «Φτάσαμε σε αυτό το συμβιβασμό με την ολλανδική προεδρία με ταχύτητα που κόβει την ανάσα. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο υπεύθυνη. Μια αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, γι’ αυτό εισαγάγαμε την έννοια ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…