Newsroom

Newsroom

Γερμανικής προέλευσης η επιδημία

Οι φύτρες φασολιών από την Κάτω Σαξονία, είναι “η πιο πειστική αιτία” για την επιδημία που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, δήλωσε…

germany

Οι φύτρες φασολιών από την Κάτω Σαξονία, είναι “η πιο πειστική αιτία” για την επιδημία που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του γερμανικού κρατιδίου. 22 νεκροί στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία
Οι φύτρες φασολιών γερμανικής προέλευσης είναι πιθανότατα η πηγή της μόλυνσης που προκάλεσε την πρωτοφανή επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Ευρώπη, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους -21 στη Γερμανία και 1 στη Σουηδία-, ανακοίνωσε χθες Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (βρίσκεται κοντά στο Αμβούργο), Γκερτ Λίντερμαν, υποστήριξε ότι οι φύτρες φασολιών είναι “η πιο πειστική αιτία” για την επιδημία που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι αρχές της χώρας έχουν ήδη ακολουθήσει τα ίχνη των ύποπτων φυτρών στην αλυσίδα παραγωγής. Στο στόχαστρο των γερμανικών υγειονομικών αρχών βρίσκεται μία εταιρεία στην περιοχή Ούλτσεν, η οποία φέρεται να έχει διοχετεύσει σε εστιατόρια μολυσμένες φύτρες φασολιών και, για προληπτικούς λόγους, έβαλε “λουκέτο”. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας κάλεσε επίσης τους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση όλων των ειδών φασολιών.
Στο μεταξύ, η Γερμανική Εταιρεία Νεφρολογίας ανακοίνωσε ότι η επιδημία φαίνεται να σταθεροποιείται ή ακόμα και να περνά σε ύφεση.
Την ίδια ώρα, κορυφαίος Γερμανός επιστήμονας δηλώνει στην εφημερίδα “Μπιλντ” ότι η μετάδοση του βακτηρίου έγινε εσκεμμένα, ενώ στη Βρετανία δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν εταιρείες τροφίμων και εμφιάλωσης νερού μετά την προειδοποίηση του Κέντρου Προστασίας Εθνικών Υποδομών ότι η επιδημία του E.Coli κατέστησε εμφανές πόσο ευεπίφορα σε τρομοκρατικά χτυπήματα είναι η διατροφική αλυσίδα και το εμφιαλωμένο νερό που διακινούνται στο βρετανικό έδαφος.
ΝΟΣΗΣΑΝ 30 ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ
Στο μικροσκόπιο εστιατόριο του Αμβούργου
Προσπαθώντας απεγνωσμένα να εντοπίσουν το βακτήριο-γρίφο που έχει προκαλέσει την πρωτοφανή επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στην Ευρώπη, Γερμανοί επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο το μενού αλλά και τους προμηθευτές ενός μικρού εστιατορίου στην πόλη Λίμπεκ του Αμβούργου (το όνομά του “Το Κελάρι της Πατάτας”), όπου 30 άνθρωποι νόσησαν και μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λίγα 24ωρα μετά την κατανάλωση γεύματος στις αρχές Μαΐου.
“Δεν φταίει το γερμανικό εστιατόριο”, υποστηρίζει ο μικροβιολόγος Βέρνελ Σόλμπαχ, μετά την ανακοίνωση ότι στο “Κελάρι της Πατάτας” νόσησαν 30 Γερμανοί και Δανοί μετά από κατανάλωση γεύματος. “Η αλυσίδα των προμηθευτών του όμως μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε από πού ξεκίνησε το παθογόνο μικρόβιο”, προσθέτει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Μπιλντ”. Σύμφωνα με το περιοδικό “Φόκους”, οι Αρχές εξετάζουν τη θεωρία ότι όλα ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου στο Αμβούργο κι ότι η τροφική αυτή μόλυνση σχετίζεται με κακές συνθήκες υγιεινής στο αρχικό αγρόκτημα, στη μεταφορά ή στο μανάβικο όπου κατέληξαν τα ύποπτα τρόφιμα.
Πολλά από τα κρούσματα του επικίνδυνου στελέχους του E.Coli αναπτύσσουν το σύνδρομο HUS που προσβάλλει τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Η επιδημία ξεκίνησε μετά τις 9 Μαΐου, όταν τελείωσε το Φεστιβάλ στο Λιμάνι του Αμβούργου, για το οποίο εκατοντάδες τουρίστες έσπευσαν στην περιοχή. Οι Αρχές προειδοποιούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν ωμά λαχανικά στη Β. Γερμανία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους αγρότες και στους εμπόρους τροφίμων. Προσπαθώντας να ηρεμήσουν τους πολίτες, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές τονίζουν πως το φονικό στέλεχος του βακτηρίου E.Coli μπορεί να εξουδετερωθεί αν προηγείται καλό πλύσιμο των χεριών και των λαχανικών.
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
“Ασφυξία” στα γερμανικά νοσοκομεία
Η Β. Γερμανία αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, αλλά πολλοί έχουν νοσήσει και σε άλλες χώρες έχοντας προηγουμένως καταναλώσει μαρούλια, ντομάτες και αγγούρια στο γερμανικό έδαφος. Οι γιατροί στη Γερμανία αγωνίζονται για να περιθάλψουν εκατοντάδες ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το E.Coli.
Τα νοσοκομεία στο Αμβούργο “διώχνουν” όσους πάσχουν από λιγότερο σοβαρά νοσήματα, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έχουν προσβληθεί από το φονικό στέλεχος του βακτηρίου. H γερμανική κυβέρνηση, πάντως, δεν προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς ευρωπαϊκών λαχανικών οι οποίοι επλήγησαν από την επιδημία του βακτηρίου Ε.Coli, δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στο Παρίσι. Στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε λαχανικά που εισάγονται από την Ισπανία και τη Γερμανία προχωρούν οι ΗΠΑ, μετά την είδηση ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες στη Γερμανία έχουν μολυνθεί από το επικίνδυνο στέλεχος.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Τα λαχανικά βγαίνουν από το μενού των Ευρωπαίων
Σχολεία στη Γερμανία απέσυραν τα ωμά λαχανικά από το μενού τους, τα αγγούρια μένουν ανέγγιχτα στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και οι αγρότες δηλώνουν ότι χάνουν εκατομμύρια.
“Μαγειρέψτε τα ή αλλιώς μην τα φάτε”, δηλώνει ο γιατρός Ρολφ Σταρ, που εξειδικεύεται στη νεφρολογία.
“Δεν πουλάμε αγγούρια. Απλά ο κόσμος δεν τα αγοράζει πια”, δήλωσε οπωροπώλης σε αγορά του Βερολίνου. Πουλάμε επίσης 80% λιγότερα μαρούλια και μόνο τις μισές τομάτες, είπε. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι περίεργη στη Γερμανία μιας και η χώρα εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τριών λαχανικών. Σε ολόκληρη τη χώρα, σχολεία και παιδικοί σταθμοί αφαιρούν τα ωμά λαχανικά από το μενού τους. Ο πανικός αυτός έχει πλήξη περισσότερο τις εξαγωγές από την Ισπανία. Στην Αλμέρια, ο επικεφαλής της ένωσης αγροτών δηλώνει ότι οι εξαγωγές λαχανικών στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πέσει σχεδόν στο μηδέν.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πραγματοποιεί ελέγχους σε λαχανικά από την Ισπανία και τη Γερμανία, τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ, αλλά όπως ανακοινώθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, δεν αναμένεται να ξεσπάσει επιδημία στη χώρα.
“Η αμερικανική παραγωγή αγροτικών προϊόντων παραμένει ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος οι Αμερικανοί να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες”, επισήμανε ο διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
http://www.ethnos.gr

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…