Newsroom

Newsroom

Γερμανία: Σφηκοφωλιά ναζί το υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο 1956-1961

«Σφηκοφωλιά» πρώην ναζί υπαλλήλων ήταν το υπουργείο Εσωτερικών της Δυτικής Γερμανίας από το 1956 μέχρι και το 1961.

germania ypoyrgeio esoterikon

«Σφηκοφωλιά» πρώην ναζί υπαλλήλων ήταν το υπουργείο Εσωτερικών της Δυτικής Γερμανίας από το 1956 μέχρι και το 1961.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Σύγχρονης Ιστορίας του Πότσνταμ το ποσοστό έφτανε το 66%, αριθμό που αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό μέχρι σήμερα ποσοστό σε δυτικογερμανικό υπουργείο.

Την έρευνα έκαναν ιστορικοί κατόπιν ανάθεσης του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι ιστορικοί, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, εξέτασαν μέσα σε διάστημα έντεκα μηνών τα βιογραφικά των συνεργατών του δυτικογερμανικού υπουργείου κατά τα έτη 1949 έως 1970. Ανάλογη έρευνα διεξήγαγαν και για το αντίστοιχο υπουργείο της Ανατολικής Γερμανίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένας «σκανδαλωδώς μεγάλος» αριθμός συνεργατών με ναζιστικό παρελθόν και στις δύο υπηρεσίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Και στην κατά άλλα κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία το ποσοστό των πρώην ναζί στο υπουργείο Εσωτερικών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 14% κατά τα έτη της έρευνας. Και πάλι ωστόσο ο αριθμός είναι υψηλότερος απ΄ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.

Το ερώτημα που έθεσαν οι ειδικοί μετά την έρευνα είναι πως γίνεται να έχει υπάρξει αυτό το γεγονός λαμβάνοντας υπόψη το κύμα εκκαθαρίσεων που υπήρξε κατά των μελών του ναζιστικού κόμματος και στις δύο Γερμανίας.

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι στη μεταπολεμική Γερμανία οι ειδικευμένοι υπάλληλοι σε όλους τους τομείς ήταν λίγοι. Έτσι οι υπάλληλοι που είχαν θέσεις στη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τα χρόνια της ναζιστικής διακυβέρνησης κατάφεραν τελικά να πάρουν αντίστοιχες θέσεις και μετά τον πόλεμο, ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκια της υπαλληλικής ιεραρχίας.

Παράλληλα έπαιξε ρόλο και ο προσωπικός παράγοντας. Ένα δίκτυο πρώην ναζί στήριξε την ανέλιξη πρώην μελών του ναζιστικού κόμματος, σύμφωνα με την έρευνα. Πολλοί από αυτούς απέκρυψαν βέβαια το ναζιστικό παρελθόν τους. Αλλά κι εκείνοι που δεν το κατάφεραν, συνέχισαν την επαγγελματική τους ζωή χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια, γεγονός που είναι συγκλονιστικό κατά τους ερευνητές.

Η επόμενη φάση της έρευνας θα ασχοληθεί με το κατά πόσο αυτά τα άτομα συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εσωτερικής πολιτικής της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας.