Newsroom

Newsroom

Γερμανία: «Κλέφτης» όποιος μαζεύει τρόφιμα από κάδους απορριμάτων

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί ύμνο νεοφιλελευθερισμού και γροθιά στην κοινή λογική και σε κάθε έννοια αλληλεγγύης

garbage 2729608 1920

Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει δυο νεαρές φοιτήτριες από τη Βαυαρία, που είχαν βγάλει από κάδο σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου φρούτα, γιαούρτι και λαχανικά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι τα σούπερ μάρκετ πετάνε μαζικά τρόφιμα που μπορούν ακόμα να καταναλωθούν με ασφάλεια. Οι δυο κοπέλες καταδικάστηκαν για κλοπή το Γενάρη του 2019, καθώς κατά το δικαστήριο ο κάδος απορριμάτων ήταν ήδη έτοιμος για παραλαβή. Η ποινή τους ήταν οχτώ ώρες κοινωνική εργασία και 225 ευρώ πρόστιμο με αναστολή. Η απόφαση μάλιστα επιβεβαιώθηκε και στο δεύτερο βαθμό τον Οκτώβρη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαυαρίας.
Με τη βοήθεια της οργάνωσης GFF (Εταιρεία Ελευθεριών), οι δυο φοιτήτριες κατέθεσαν ένσταση στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα της ποινικοποίησης του “containern” όπως λέγεται στη γερμανική καθομιλουμένη η συλλογή τροφίμων από κάδους.

Οι δικαστές ομολόγησαν πως δεν μπορούν να ελέγξουν αν ο νομοθέτης έχει επιλέξει την “πιο χρήσιμη, ορθολογική ή δίκαιη λύση”, αλλά μόνο κατά πόσον οι ως τώρα αποφάσεις συμβαδίζουν με το γράμμα του νόμου και του συντάγματος, κάτι που ισχύει κατά την κρίση τους. Η τελευταία απόπειρα αποποινικοποίησης της δραστηριότητας αυτής έγινε το 2019 από τους υπουργούς δικαιοσύνης των γερμανικών κρατιδίων σε Διάσκεψη στο Αμβούργο, χωρίς αποτέλεσμα.

Ήταν και παραμένει ποινικό αδίκημα η συλλογή τροφίμων από τους κάδους απορριμάτων των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη. Το σκεπτικό αποτελεί όρκο πίστης στα άγια των αγίων του αστικού κράτους, δηλαδή την ιδιοκτησία, καθώς σύμφωνα με τους δικαστές “ο νομοθέτης από θέση αρχών μπορεί να προστατεύει ποινικά ακόμα και οντικείμενα χωρίς οικονομική αξία

Πλέον η οργάνωση και η φοιτήτριες σκοπεύουν να στραφούν για πολιτική λύση στην κεντρική γερμανική κυβέρνηση. Οι δυο κοπέλες δήλωσαν πως “Είμαστε απογοητευμένες από την εξέλιξη της διαδικασίας, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά της σπατάλης τροφίμων. Αν δεν μπορούμε εμείς να σώσουμε τα τρόφιμα από τον κάδο, πρέπει να το κάνει η πολιτική”. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δεν αφορά μόνο το νεανικό ακτιβισμό κάποιων φοιτητριών, αλλά κυρίως τους χιλιάδες άπορους της Γερμανίας, που εξακολουθούν να αναζητούν ένα ξεροκόμματο στα σκουπίδια, με τον κίνδυνο να μετατραπούν σε σύγχρονους Αγιάννηδες.

Πηγή: katiousa.gr

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

πατρα λιμανι 1

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη ο αδερφός της 48χρονης γυναίκας απ' την Πάτρα