Newsroom

Newsroom

Georgia O'Keeffe – Η πρώτη αμερικανίδα ζωγράφος του μοντερνισμού

Η Georgia O'Keeffe διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμερικάνικου μοντερνισμού και συνέδεσε την τέχνη στην Αμερική με τα ευρωπαϊκά avante garde κινήματα των αρχών του εικοστού αιώνα. Προσπάθησε με τα έργα της να συλλάβει το συναίσθημα και τη δύναμη των αντικειμένων στο φυσικό κόσμο. Έχει αναγνωριστεί ως η πρώτη γυναίκα του αμερικανικού μοντερνισμού, ενώ από τα έργα της ζεχωρίζουν οι πίνακες λουλουδιών και τα άγονα τοπία που έχουν γίνει κομμάτι της "μυθολογίας" του καλλιτεχνικού τοπίου εκείνης της περιόδου. 

georgia o keefe black mesa landscape

Η Georgia O’Keeffe διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμερικάνικου μοντερνισμού και συνέδεσε την τέχνη στην Αμερική με τα ευρωπαϊκά avante garde κινήματα των αρχών του εικοστού αιώνα. Προσπάθησε με τα έργα της να συλλάβει το συναίσθημα και τη δύναμη των αντικειμένων στο φυσικό κόσμο. Έχει αναγνωριστεί ως η πρώτη γυναίκα του αμερικανικού μοντερνισμού, ενώ από τα έργα της ζεχωρίζουν οι πίνακες λουλουδιών και τα άγονα τοπία που έχουν γίνει κομμάτι της “μυθολογίας” του καλλιτεχνικού τοπίου εκείνης της περιόδου. 

Georgia OKeeffe

Η ζωγράφος και γλύπτρια Georgia O’Keeffe γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1887 και πέθανε το 1986. Οι πιο γνωστοί πίνακες της είναι με λουλούδια και τοπία από το Νέο Μεξικό όπου γεννήθηκε.

Σπούδασε ζωγραφική στο Ίδρυμα Τέχνης του Σικάγου και στο Art Students League της Νέας Υόρκης. 

Στο 1916 ξεκίνησε να διδάσκει στο κολέγιο Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.

970ac003f7b20c5365f223c4465c7a8bb2261ca4ddb6553ca52e168d52c5f95e

Ενώ ήταν στη Νότια Καρολίνα, ένας φίλος της έδειξε κάποια σχέδιά της στον φωτογράφο και γκαλερίστα Άλφρεντ Στίγκλιτς (Alfred Stieglitz). Εντυπωσιασμένος από τα σχέδια, ο Στίγκλιτς άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την Ο’Κιφ για να διοργανώσει έκθεση των έργων της και τελικά εκείνη τού επέτρεψε να εκθέσει μερικά. Ο Στίγκλιτς εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα με τις αποδόσεις τοπίων της αμερικανικής Δύσης.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ο’Κιφ και ο Στίγκλιτς ερωτεύτηκαν, πράγμα που οδήγησε τον τελευταίο στο διαζύγιο. 

gray line with black blue and yellow

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Νέα Υόρκη η Ο’Κιφ δημιούργησε πολλά έργα ζωγραφικής, μεταξύ αυτών και εικόνες από κτήρια της Νέας Υόρκης. 

Η Ο’Κιφ πέρασε πολλά χρόνια στο Τάος (Taos) του Νέου Μεξικού, και από το 1946, την χρονιά που πέθανε ο Στίγκλιτς, μετακόμισε μόνιμα εκεί. Έζησε ανάμεσα στο Τάος και την Σάντα Φε μέχρι το τέλος της ζωής της το 1986. Το σπίτι της ήταν στο Αμπικούιου (Abiquiu) του Νέου Μεξικού.

georgia o keeffe series 1 no 8

Στο έργο της, προσπάθησε να συνθέσει την αφαίρεση με τον ρεαλισμό και να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που τονίζει την ομορφιά της φύσης. Κάποια από τα έργα της είναι λεπτομερή, ενώ σε άλλα δεν θεώρησε απαραίτητο να επικεντρωθεί σε σχήματα και χρώματα. Μέσα από έντονη παρατήρηση της φύσης και με διαρκείς πειραματισμούς στη λεπτή χρήση της γραμμής και του χρώματος, η τέχνη που δημιούργησε ήταν πρωτοποριακή και άφησε μία σπουδαία κληρονομιά, ανοίγοντας νέους δρόμους και προοπτικές για αρκετούς καλλιτέχνες. 

yellow calla

 

Sky%20Above%20The%20Clouds

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως