Newsroom

Newsroom

Γεννήθηκε ο πρωταθλητής των τραπεζών

-Ο ΝΕΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑLPHA – EUROBANK Στον νέο τραπεζικό οργανισμό η οικογένεια Λάτση θα συμμετέχει με ποσοστό 13%, η οικογένεια…

-Ο ΝΕΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑLPHA – EUROBANK
Στον νέο τραπεζικό οργανισμό η οικογένεια Λάτση θα συμμετέχει με ποσοστό 13%, η οικογένεια Κωστόπουλου με ποσοστό 4% και το Κατάρ με ποσοστό 17%. Τα δάνεια ανέρχονται σε 120 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις σε 80 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια με τους προνομιούχους τίτλους είναι 10 δισ. ευρώ
“Εκρηξη” ανόδου είχαμε χθες στο χρηματιστήριο, καθώς η συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank απογείωσε την αγορά. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 14,37%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 1987 και την 3η υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο στην ιστορία του χρηματιστηρίου. Το deal έφερε φρενίτιδα αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους, με τις μετοχές των τραπεζών να κλείνουν στο limit up (+30%).
Κι αυτό, καθώς οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η δημιουργία μίας πανίσχυρης τράπεζας ανοίγει νέους δρόμους και δίνει δυναμική σε μία Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης.
Χθες το μεσημέρι, οι επικεφαλής των δύο τραπεζών ανακοίνωσαν και επίσημα το mega deal από το οποίο γεννήθηκε η Alpha – Eurobank, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και η 25η πανευρωπαϊκά, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή του Κατάρ, που θα κατέχει το 17% της νέας τράπεζας.
Οι επικεφαλής των δύο τραπεζών, Γιάννης Κωστόπουλος και Δημ. Μαντζούνης από την Alpha Bank, και Τίμος Χριστοδούλου και Νικ. Νανόπουλος από την Eurobank, εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που δούλευαν υπερεντατικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
“Η συμμετοχή του Κατάρ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες” υπογράμμισε ο πρόεδρος του νέου σχήματος, Γιάννης Κωστόπουλος.
“Η νέα τράπεζα θα αποτελέσει από τους κυριότερους αναπτυξιακούς μοχλούς για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε ο πρόεδρος της Eurobank, Τίμος Χριστοδούλου, και συμπλήρωσε: Ο νέος οργανισμός αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Επανειλημμένα χθες στη συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε πως πρόκειται για “συγχώνευση ίσων και ομότιμων τραπεζών” που δεν υπόκειται σε λόγους ανάγκης. Παλαιότερα ο κ. Κωστόπουλος είχε πει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν 2 ½ τράπεζες, εκείνο που δεν ήξερε ήταν ότι αυτή εδώ θα είναι η μεγαλύτερη, ανέφερε με έμφαση ο κ. Μαντζούνης.
Το όνομα της νέας τράπεζας θα είναι Alpha – Eurobank με τα χρώματα και το εμπορικό σήμα της Alpha. Θα έχει δάνεια 120 δισ. ευρώ, καταθέσεις 80 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια με τους προνομιούχους τίτλους θα είναι 10 δισ. ευρώ. Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε στις 5 μετοχές Alpha για κάθε 7 μετοχές της Eurobank.
Στον νέο τραπεζικό οργανισμό η οικογένεια Λάτση θα συμμετέχει με ποσοστό 13%, η οικογένεια Κωστόπουλου με ποσοστό 4% και το Κατάρ με ποσοστό 17%.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει μοχλό αναπτυξιακής δραστηριότητας για την ανόρθωση της οικονομίας.
ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΧΗΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Η παρουσία στα Βαλκάνια και τα οφέλη των συνεργειών
Η Alpha – Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ενώ θα έχει μερίδιο αγοράς 13% στη Βουλγαρία, 11% σε Ρουμανία και Σερβία και 9% στην Κύπρο.
Oπως είπε ο κ. Νανόπουλος, οι συνέργειες του ενιαίου σχήματος ανέρχονται σε 650 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και σε βάθος τριετίας ή 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία. Οι συνέργειες θα επιτευχθούν από περικοπές σε λειτουργικό κόστος (350 εκατομμύρια ευρώ), από το κόστος χρήματος (210 εκατομμύρια ευρώ) και από συνέργειες εσόδων (90 εκατομμύρια ευρώ).
Ας σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών υπήρξαν καθησυχαστικές ως προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων και, όπως σημείωσαν, “το κλείσιμο καταστημάτων δεν είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση”, ωστόσο παραδέχθηκαν ότι βεβαίως θα πρέπει να αναμένεται εξορθολογισμός του δικτύου.
Οπως είπε ο κ. Νανόπουλος, τα ενοίκια είναι σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το 20% να γλιτώσουμε, έχουμε αυτομάτως όφελος 40 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τις δαπάνες και προμήθειες ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που είναι της τάξης των 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τις δύο τράπεζες.
Θωράκιση
Το σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων με 3,9 δισ. ευρώ “θωρακίζει” τον νέο τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να απορροφήσει πάρα πολλά σοκ, όπως είπε ο κ. Νανόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και διαβεβαίωσε: Δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Alpha Bank
539 εκατ. ευρώ η συνέπεια από το rollover
Καθαρά κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank το πρώτο εξάμηνο του 2011, σημειώνοντας πτώση 63,6% σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν υπολογισθεί οι ζημιές από την απομείωση των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.
Πάντως μετά τον υπολογισμό των ζημιών η Alpha Bank παρουσιάζει ζημιές ύψους 524,8 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με την πρακτική που ακολούθησαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Alpha Bank απομείωσε κατά περίπου 21% το χαρτοφυλάκιο των oμολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή κατά 539 εκατ. ευρώ, μετά από φόρους. Τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού ανήλθαν σε 47,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,6 δισ. σε ετήσια βάση (-7%).
Τα έσοδα σημείωσαν ελαφρά πτώση κατά 1,5% και υποχώρησαν σε 1,11 δισ. ευρώ έναντι 1,13 δισ. πέρυσι. Τα έσοδα από την Ελλάδα έφθασαν τα 852,9 εκατ. ευρώ καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 1%, ενώ από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 10% στα 247 εκατ. ευρώ.
Το ενεργητικό της τράπεζας μειώθηκε κατά 6,7% και διαμορφώθηκε στα 63,4 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις διαμορφώθηκαν στα 50,4 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 33,4 δισ. ευρώ.
Eurobank
Ζημιές 588 εκατ. ευρώ από την απομείωση των ομολόγων
Κέρδη ύψους 76 εκατ. ευρώ παρουσίασε η EFG Eurobank το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ομως μετά την απομείωση των ομολόγων, το καθαρό αποτέλεσμα ανέρχεται σε ζημιές ύψους 588 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν σημαντική η ενίσχυση κερδοφορίας από τις εργασίες στο εξωτερικό κατά 53% και συγκεκριμένα σε 20 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Η Eurobank συμμετέχει στην εθελοντική ανταλλαγή κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου, ανταλλάσσοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ.
Μετά την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων στα πλαίσια της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάταξη του δημοσίου χρέους, οι δείκτες αυτοί μειώθηκαν κατά 1,5% και 1,4% αντίστοιχα. Η τράπεζα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της κεφαλαιακής της θέσης, όπως, μεταξύ άλλων, τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Tekfen στην Τουρκία.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 10,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου, από 9,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Παρά την αύξηση ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ο ρυθμός των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών επιβραδύνθηκε. Οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 320 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους. Οι συνολικές καταθέσεις της Eurobank διαμορφώθηκαν στα περίπου 35 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου, από 40,4 δισ. ευρώ στο α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
http://www.ethnos.gr