Γέφυρα Ριο Αντίρριο: Ποια η διαφορά της με αυτή της Βαλτιμόρης που έπεσε – Τι λέει ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης (video)

Τον λόγο που δεν θα έπεφτε η γέφυρα που ενώνει το Ριο με τον Αντίρριο εξήγησε ο καθηγητής Καρύδης

5957669

Σε σοκ βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ μετά την πλήρη κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρηόταν και το πλοίο Dali έπεσε πάνω της.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό ξεκίνησε μια κουβέντα σχετικά με την αντοχή όλων των γεφυρών σε παρόμοια περιστατικά, αλλά και σε σεισμούς, με τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικό στις αντισεισμικές κατασκευές Παναγιώτη Καρύδη να κάνει αναφορά σε αυτή που ενώνει το Ριο με το Αντίρριο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καρύδης επισήμανε ότι η γέφυρα που βρίσκεται κοντά στην Πάτρα είναι σχεδιασμένη για να αντέχει, λέγοντας πως είναι όλα υπολογισμένα ακόμα και για μεγάλους σεισμούς, κάτι που σε αυτή της Βαλτιμόρης δεν έγινε ποτέ.

Πιο αναλυτικά ο Παναγιώτης Καρύδης ανέφερε: «Το συγκεκριμένο θέμα είναι παρόμοιο με τους υπολογισμούς που κάνουμε έναντι σεισμικών καταπονήσεων. Συγκεκριμένα, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στηρίζεται σε τέσσερα μεσόβαθρα μέσα στη θάλασσα μεταξύ των οποίων περνάει το ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου. Έχει υπολογιστεί, λοιπόν, η σχετική γέφυρα να αντέχει χωρίς να καταρρέει, να αντέχει σχετική μετακίνηση του ενός μεσοβάθρου σε σχέση με το άλλο, κάποια μέτρα. Δηλαδή αν μετακινηθεί λόγω του ρήγματος κάποια μέτρα το ένα σε σχέση με το άλλο να μην καταρρέει. Αυτό προφανώς δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί απλά δεν έχει υπολογιστεί αντισεισμικά.

Το Μέριλαντ δεν είναι σε σεισμική ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι η γέφυρα κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο. Αν ήταν αντισεισμικά μελετημένη και κατασκευασμένη, αυτό δεν θα συνέβαινε σχεδόν ποτέ, από οποιοδήποτε υλικό κι αν ήταν κατασκευασμένη, μπετό ή μέταλλο.

Δεν είναι μόνο τα Ρίχτερ, είναι και η ένταση του σεισμού, οι επιταχύνσεις για περιθώριο επανάληψης σεισμού 2000 χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει χωρίς να καταρρέει, εκεί είναι το κλειδί όλων των αντισεισμικών κατασκευών και των κτιρίων μας, να αντέχουν όσο μεγάλος σεισμός κι αν γίνει, χωρίς να καταρρέουν.

Είναι περίπου σαν να έγινε μια προσομοίωση σεισμού στη γέφυρα αυτή (της Βαλτιμόρης) και δεν άντεξε ούτε τη δόνηση, τον κραδασμό, τον ισχυρό από την κρούση, ούτε την παραμόρφωση των στηρίξεων» ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος στάθηκε και στο γεγονός πως «πέντε λεπτά πριν την πρόσκρουση, είχε φανεί πως το πλοίο κατευθυνόταν πάνω στον πυλώνα της γέφυρας»

Ειδήσεις σήμερα:Σάλος στη Μύκονο: Έθαψαν στο χώμα εκκλησάκι μέσα σε βίλα που ανήκε στον Ρέμο (εικόνες + video)

Καταγγελία-βόμβα από Κωνσταντοπούλου: Εθελοντής στο γραφείο του Μητσοτάκη ο οδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη (Video)

Μανώλης ο Παλαιοχριστιανός: Αποκάλυψε ότι κατεβαίνει στην πολιτική – «Είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί» (video)

Βασίλης Σίμος: O πρόεδρος της ιχθυαγοράς από το Survivor στην πολιτική – Σε ποιο κόμμα αναλαμβάνει εκπρόσωπος (video)

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

λιαγκαςΜανεσης

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

Ο παρουσιαστής του Alpha απάντησε, στα αιχμηρά σχόλια που δέχθηκε από τον Γιώργο Λιάγκα.

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Ρέντη

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μιχάλης Κουντούρης τσακωνόταν με αστυνομικό, διότι δεν ήθελε…

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία!-Μαθητές ανάμεσα στους συλληφθέντες

gada51

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία!-Μαθητές ανάμεσα στους συλληφθέντες

Κατάθεση μαθητή ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι τον χτυπούσαν όταν δεν κατάφερνε να πουλήσει…