Newsroom

Newsroom

Γαλλογερμανικός συμβιβασμός για τραπεζική εποπτεία από το 2013

Γαλλία και Γερμανία κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη…

Γαλλία και Γερμανία κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ. Το σχέδιο, το οποίο αποφασίστηκε έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις περιλαμβάνει την εκχώρηση της σταδιακής εφαρμογής του μηχανισμού στο Βερολίνο, ενώ στη Γαλλία εναπόκειται η απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των 6000 τραπεζών της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ότι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.

«Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου (για την εποπτεία) από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο, θα οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ενώ αρνήθηκε ότι είναι προϊόν συμβιβασμού.

« Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση», δήλωσε ο Ολάντ κάνοντας λόγο για μια «τέλεια συμφωνία με τους γερμανούς φίλους μας οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη γερμανική ιδέα για έναν ευρωπαίο υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, την υποία υποστήριξε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Αγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Είναι μια θέση απολύτως σεβαστή, αλλά η οποία δεν συζητήθηκε απόψε».


Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…