Γαλάζιο «ναι» στην ευρωβουλή σε πρόταση ψηφίσματος που στηλιτεύει το «πραξικόπημα» Μητσοτάκη στην ΑΔΑΕ

Με τις θετικές ψήφους τριών ευρωβουλευτών της ΝΔ επικυρώθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρόταση ψηφίσματος που εγκαλεί την Ελλάδα για το «πραξικόπημα» της αλλαγής ηγεσίας στην ΑΔΑΕ και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη στοχοποίηση 92 στόχων με το λογισμικό Predator.

μιτσοτακησ αδαε
Οι ευρωβουλευτές που «είδαν το φως» και ψήφισαν υπέρ πρότασης ψηφίσματος που στην Ελλάδα οι συνάδελφοί τους από τη ΝΔ, μάλλον θα χαρακτήριζαν «μυθεύματα του Documento», είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

403717421 6848475475243102 6405424019319761680 n

Το πώς διέλαθαν της προσοχής τους οι αιχμηρές αναφορές στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρο. Η πιθανότητα πάντως να έχουν παρασυρθεί από τον τίτλο και τη βασική στόχευση του ψηφίσματος που αφορά την έλλειψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κομισιόν μετά το πόρισμα της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις, μειώνεται δραματικά δεδομένων των θετικών παρεμβάσεων που είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ και Στέλιος Κυμπουρόπουλος.Η πρόταση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχουν προσδιοριστεί από τις δύο αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές 92 στόχοι του Predator, ότι η Δικαιοσύνη ερευνά την ΕΥΠ και ότι -εδώ είναι και το πιο κρίσιμο- το συμβούλιο της ΑΔΑΕ ήρθε αντιμέτωπο με αιφνίδιες αλλαγές και οι φάκελοι διαβιβάστηκαν σε άλλον εισαγγελέα.

Στην πρόταση ψηφίσματος που επικύρωσαν με τις ψήφους τους οι τρεις παρόντες γαλάζιοι ευρωβουλευτές αναφέρεται επί λέξει:

«…στην Ελλάδα, η Ελληνική Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχουν προσδιορίσει 92 στόχους, οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν ζητήσει να εξακριβωθεί ο κατάλογος με τα πρόσωπα που τελούν υπό παρακολούθηση από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις από τους εισαγγελείς και το συμβούλιο της ΑΔΑΕ στη συνέχεια ήρθε αντιμέτωπο με αιφνίδιες αλλαγές και οι φάκελοι διαβιβάστηκαν σε άλλον εισαγγελέα»

Το ψήφισμα δηλαδή στηλιτεύει την ξαφνική αλλαγή της πλειοψηφίας των μελών της ΑΔΑΕ, η οποία έγινε μία μόλις ημέρα πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ΕΥΠ, και μάλιστα με πραξικοπηματικό τρόπο, αφού παρακάμφθηκε ο κανονισμός της Βουλής σε σχέση με την πλειοψηφία που απαιτούνταν.

Είναι λοιπόν αυτή η θέση της ΝΔ για το τι συνέβη στην ΑΔΑΕ;

Πάντως, οι εισηγήσεις της Ελίζας Βόζενμπεργκ και το Στέλιου Κυμπουρόπουλου στη συζήτηση, φαίνεται να αναμασούν τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά να μην κάνουν καμία αναφορά στα κρίσιμα αυτά ζητήματα που θέτει το ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, η Ελίζα Βόζενμπεργκ είχε δηλώσει σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά:

Κύριε Πρόεδρε, για μια ακόμη φορά σε αυτή την αίθουσα, ζητούμε από την Επιτροπή να προβεί σε νομοθετική πρωτοβουλία με βάση το πόρισμα της επιτροπής PEGA. Οι εργασίες μας ολοκληρώθηκαν με επίπονη προσπάθεια και μετά από επισκέψεις στα κράτη μέλη και επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Θυμίζω ότι η χώρα μου η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, σε αντίθεση με άλλες χώρες, συνεργάστηκαν άμεσα με τα μέλη της επιτροπής και παρείχαν πληροφορίες για όλες τις εξεταζόμενες υποθέσεις.

Θυμίζω, επίσης, ότι η Ελλάδα νομοθέτησε πρώτη την απαγόρευση εισαγωγής, χρήσης, πώλησης και διανομής παράνομων λογισμικών, καθώς και την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης της χρήσης. Είναι σημαντικό να υπάρχει ανάλογη νομοθεσία σε όλα τα κράτη μέλη. Όμως, κύριε Επίτροπε, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό πλαίσιο για το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που να εγγυάται την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι δε επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είχε πει:

«Κύριε Πρόεδρε, συνάδελφοι, κύριε Επίτροπε, η σημερινή συζήτηση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκατασταθεί η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτός ο ναός της δημοκρατίας, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει θέατρο για λόγους εθνικής μικροπολιτικής σκοπιμότητας, κυρίως με την απελπισμένη προσπάθεια στοχοποίησης της χώρας μου από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες.

Μια χώρα με παραδοσιακή προσήλωση στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου και μια κυβέρνηση η οποία, όχι μόνο αυστηροποίησε τη νομοθεσία απαγορεύοντας τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης, ενίσχυσε τα θεσμικά αντίβαρα και μεταρρύθμισε τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και συνεργάζεται εποικοδομητικά με όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία, φυσικά, αναμένει την ετυμηγορία της δικαιοσύνης ενώπιον της οποίας βρίσκεται η υπόθεση, ώστε να διαλυθεί αυτό το νέφος τοξικότητας. Φτάνει πια, λοιπόν, με την απαράδεκτη και εμμονική στοχοποίηση της χώρας μου».

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…