Newsroom

Newsroom

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις ένα εκατ. αυθαίρετα"

Επαναφέρει την πετρελαιοκίνηση και εμμένει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ Στροφή 180 μοιρών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο…

Επαναφέρει την πετρελαιοκίνηση και εμμένει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
Στροφή 180 μοιρών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη αλλά με το «Αλφα» κεφαλαίο, όπως είπε. Ουσιαστικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και λιγότερο στο περιβάλλον.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσουμε πιο ενεργά σε αυτό που περιγράφουμε ως Πράσινη Ανάπτυξη. Να δείξουμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι πρώτα από όλα – – και πάνω από όλα – – ανάπτυξη. Με κεφαλαίο Α».

Σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, από το βήμα της Βουλής απάντησε στην τέως υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής τού είχε επισημάνει να μην δει το θέμα των αυθαιρέτων με τη… λογιστική πλευρά του θέματος. «Χαράζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση. Στη χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να “γκρεμίσεις” 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ετσι, με εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος θα μπορούν να τα διατηρήσουν καταβάλλοντας «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές, χωρίς οι νομοταγείς να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι». Παράλληλα, θα θεσπιστεί ένα νέο καθεστώς το οποίο θα καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία. «Στο εξής μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο θα προχωρήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποσαφήνιση των κανόνων που διέπουν την πολεοδημένη γη. «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποσαφήνιση της πολεοδομικής ταυτότητας της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και το πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου», τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, θα ξανανοίξει η συζήτηση για το τι είναι δάσος αλλά και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου «το τι θέλουμε να είναι δάσος». Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών καθώς και η αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας.

Το σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα αλλάξει ριζικά. Η σύνταξη των μελετών και η εξέλιξη του έργου θα εκτελούνται με ευθύνη του μηχανικού. Η επικοινωνία του μηχανικού και του πολίτη με τις υπηρεσίες θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Μετά τη χωροταξία, στην αιχμή του δόρατος για το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται το θέμα της ενέργειας. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναχαράξει τη στρατηγική της όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμμετέχοντας στα νέα ενεργειακά δίκτυα, αλλάζοντας το ενεργειακό της μίγμα, στρεφόμενη στις ανανεώσιμες πηγές, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, απελευθερώνοντας την αγορά, φέρνοντας επενδύσεις. «Η ΔΕΗ ήταν και θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής. Αλλά μία ΔΕΗ που λειτουργεί με σύγχρονους όρους σε μία απελευθερωμένη αγορά», επεσήμανε.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει την απελευθέρωση καταθέτοντας το νομοσχέδιο για το 3ο ενεργειακό πακέτο. Οπως είπε, θα εξασφαλιστεί πρόσβαση στα δίκτυα χωρίς διακρίσεις σε τρίτους (ιδιώτες) και διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ διατηρώντας έλεγχο στις κρίσιμες υποδομές της χώρας καθώς και στον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), στην πώληση της ΔΕΠΑ και τη διάθεση ποσοστού της ΔΕΣΦΑ. Ακόμη θα ενισχυθεί το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τέλος για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την πρόσβασή σε πρώτες ύλες «υποστηρίζουμε με όσες δυνατότητες υπάρχουν τα έργα της κατασκευής των αγωγών». Δηλαδή τόσο των αγωγών φυσικού αερίου, του Ελληνοιταλικού του ITGI, του Ελληνοβουλγαρικού IGB, του South Stream όσο και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει και πάλι στο τραπέζι το θέμα της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Θα επανεξετάσουμε την απαγόρευση πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τη μείωση του μεταφορικού κόστους επιχειρήσεων και καταναλωτών. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πετρελαιοκίνησης έχουν οδηγήσει όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οσον αφορά τη μεταλλευτική πολιτική βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας, η επανεξέταση των τελών και μισθωμάτων του εξορυκτικού κλάδου, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού, η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Επίσης θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενώ θα προωθηθεί η απελευθέρωση της γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό μίγμα.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος αλλάζει επίσης τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης Το νέο πλαίσιο το οποίο θα νομοθετηθεί σύντομα θα προβλέπει:
– Μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση
– Μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο μέσο όρο της ΕΕ
– Κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων και δραστηριοτήτων
– Κατάργηση των συνυπογράφων άλλων υπουργών, που οδηγεί σε καθυστερήσεις
– Απαλλαγή από τη διαδικασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που έχουν τοπικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως π. χ. μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης.

Οι βιομηχανικές δραστηριότητες θα ελέγχονται κυρίως στη φάση της λειτουργίας τους αφού οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνδέονται με αυτή. Μέχρι την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να επισπεύσει τα επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν.

Σχετικά με τα σκουπίδια, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η ανακύκλωση είναι μια λύση και στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΚΑ θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν και άλλες σύγχρονες μέθοδοι όπως η καύση, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της οριστικής επίλυσης του προβλήματος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε κι εμείς», τόνισε.
Μάχη Τράτσα
http://www.tovima.gr

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του