Γ. Απατσίδης για την υπόθεση στο «Μάτι»: Πολιτικό πρόσωπο διασύρθηκε με λαϊκισμό και κακία

Σε μία αναλυτική ανάρτηση ως προς τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι και των κατηγορούμενων για την υπόθεση αυτή προχώρησε ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης.

NewsRoom 30/07/2020 | 22:55

Κάνει λόγο για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε πρόσωπα που έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί, ενώ αρχειοθετήθηκε η υπόθεση σε ό,τι αφορά άλλα πρόσωπα, “κυρίως αστυνομικούς” όπως αναφέρει. Παράλληλα υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να ασκηθεί, με βάση νεότερα στοιχεία, ποινική δίωξη σε “βάρος συγκεκριμένων φυσικών προσώπων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας”, καθώς, όπως λέει “υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής“, ωστόσο ο αρμόδιος Εισαγγελέας “αρνήθηκε, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, και χωρίς να διαβάσει εκ νέου, ως όφειλε, τη δικογραφία, με τα νεότερα, μάλιστα, στοιχεία”.

Τέλος, ο γνωστός δικηγόρος φωτογραφίζει τη Ρένα Δούρου, ως το πολιτικό πρόσωπο που δέχτηκε “ιδιαίτερη στοχοποίηση” και “επί ένα έτος διασύρθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και με απόλυτο λαϊκισμό και κακία”, τονίζοντας ότι “εάν κάποτε αθωωθεί, θα πρόκειται για το επιστέγασμα της απόλυτης κατάλυσης του τεκμηρίου αθωότητας, και μάλιστα λόγω μένους, εμπάθειας και πολιτικής καπηλείας”.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Απατσίδη:

Περί υπόθεσης “Μάτι”

1. Ο Ανακριτής, κ. Αθανάσιος Μαρνέρης, είναι ένας δικαστικός λειτουργός, με κατάρτιση, ικανότητα, ήθος και πρωτίστως ανθρώπινη υπόσταση και ματιά.

2. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διά τριών (3) Εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένου του Εισαγγελέα, Νικόλαου Σπυρόπουλου, άσκησε ποινική δίωξη για συγκεκριμένα πλημμελήματα, και καθόλου κακουργήματα, αρχειοθετώντας την υπόθεση για συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, και ασκώντας ποινική δίωξη κατά φυσικών προσώπων, που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται προφανώς στην αρχειοθέτηση.

3. Η υπόθεση πολιτικοποιήθηκε, απολύτως λογικά μεν, αλλά με ιδιαίτερη στοχοποίηση απέναντι σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, που επί ένα έτος διασύρθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και με απόλυτο λαϊκισμό και κακία. Εάν κάποτε αθωωθεί, θα πρόκειται για το επιστέγασμα της απόλυτης κατάλυσης του τεκμηρίου αθωότητας, και μάλιστα λόγω μένους, εμπάθειας και πολιτικής καπηλείας.

4. Ο Εισαγγελέας, Ν. Σπυρόπουλος, που άσκησε αδιακρίτως ποινική δίωξη σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, αρχειοθετώντας την υπόθεση επιλεκτικά για συγκεκριμένους άλλους, κυρίως αστυνομικούς, αρνήθηκε, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, και χωρίς να διαβάσει εκ νέου, ως όφειλε, τη δικογραφία, με τα νεότερα, μάλιστα, στοιχεία, να ασκήσει ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος συγκεκριμένων φυσικών προσώπων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής.

5. Ο Ανακριτής, από τον οποίο προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη δικογραφία, επανήλθε με νεότερο αίτημα για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, η απόφανση επί του οποίου εκκρεμεί. Ελπίζω να μην έχει χρεωθεί στον Εισαγγελέα, Ν. Σπυρόπουλο, λόγω ήδη εκπεφρασμένης άποψης και άλλα τινά. Εάν πάλι χρεώθηκε και απορριφθεί, ας επιληφθεί και ο Εισαγγελέας Εφετών ή ο αρμόδιος Επιθεωρητής. Εάν πάλι το κάνει δεκτό, θα έχει ήδη εκτεθεί νομικά και ηθικά. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά.