Ζωή Χαλιδιά

Φρουθιώτης ή Φουρθιώτης; «Καί Ἐλένη νά μέ πεῖς πάλι θά καταλάβω»

Η διαταραχή του πρωθυπουργού δεν βρίσκεται στην έλλειψη άνεσης να ξεχωρίσει φθόγγους που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους. Βρίσκεται στην αδυναμία ακουστικής σύλληψης της ίδιας της αλήθειας.

fourthiotis 45

Ως άτομο δυσλεκτικό, πιστεύω ότι το «Φρουθιώτη» του Μητσοτάκη, αντί του ορθού Φουρθιώτη, ήτο ειλικρινές και όχι ατάλαντη προσποίηση. Συχνά λέω αρεοδρόμιο αντί αεροδρομίου και κορκόδειλο αντί κροκόδειλου. 
Όμως η διαταραχή του πρωθυπουργού δεν βρίσκεται στην έλλειψη άνεσης να ξεχωρίσει φθόγγους που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους. Βρίσκεται στην αδυναμία αντιληπτικής σύλληψης της ίδιας της αλήθειας. 
 
Η δυσκολία στην ανάλυση των λέξεων, σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης, από μόνη της δεν είναι πρόβλημα. 
Πρόβλημα είναι η αντιμετάθεση της πραγματικότητας με το ψέμα κι όχι η αντιμετάθεση μερικών γραμμάτων. 
Πρόβλημα είναι ο ακρωτηριασμός της δημοκρατίας κι όχι ο ορθογραφικός ακρωτηριασμός της λέξης. 
Πρόβλημα είναι η παραφθορά της ισονομίας στην πράξη κι όχι στη εκφορά του λόγου.
Με αυτή την έννοια ο κος Μητσοτάκης έχει πολιτική και ηθική καθυστέρηση και όχι πνευματική. Και σε τελευταία ανάλυση ο «Φρουθιώτης» του, είναι το ίδιο πρόσωπο που επικοινωνεί με το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του. Αν τον γνώριζε προσωπικά ή όχι, δεν έχει σημασία, τα κουδούνια είναι κρεμασμένα και στη δική του «κατσούλα». 

Έσπευσε σήμερα ο Άδωνις στο κανάλι του ΑΝΤ1 να ξελασπώσει την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «τα κυβερνητικά στελέχη μπορούν να μιλάνε με όποιον θέλουν». Που όποια πολιτική βρωμιά και να σηκώσεις, θα βρεις έναν δικό τους άνθρωπο από κάτω. Που και τον ίδιο τον Άδωνι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω έναν φασίστα που πουλούσε το βιβλίο του άλλου ομοϊδεάτη του Πλεύρη, για τους Εβραίους, λέγοντας ότι είναι το αγαπημένο του. Που δήλωνε φίλος του Παττακού, που έρποντας βρέθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ. 

Ας επανέλθουμε, όμως, στον «Φρουθιώτη», διότι η υπόθεση γίνεται πλέον εξόχως σοβαρή. 
Αυτός ο πρώην μάνατζερ μιας πορνοστάρ, φαίνεται ότι κάτι κάνει πολύ καλά, ώστε να έχει καταφέρει να γίνει προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να μπορεί, σήμερα, να την γλεντάει δημοσιοποιώντας sms. Και το ερώτημα είναι: ποιος θα υποστεί τις σοβαρές συνέπειες, του αναμεταξύ τους μαλλιοτραβήγματος; Ποιο από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα βρεθεί στα αζήτητα;
Όποια κι αν είναι η εξέλιξη ένα είναι το δια ταύτα: Τελικά, εκεί στον πάτο της κυβέρνησης έχει πολύ σκοτάδι… 

* Ο τίτλος είναι ατάκα από τη θρυλική ελληνική ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες»

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη