Friends: Το… παραλίγο κομμένο επεισόδιο και μια τηλεοπτική σεξουαλική επανάσταση

Πώς το ζωντανό κοινό της σειράς «έσωσε» τη... σεξουαλική εμπειρία της Μόνικα

AP 98032501705

Τέσσερα χρόνια πριν εμφανιστεί στους τηλεοπτικούς δέκτες το Sex and the City, το NBC είχε ξεκινήσει να προβάλλει μια από τις σημαντικότερες σειρές του παγκόσμιας τηλεοπτικής ιστορίας, τo θρυλικό Friends.

Η διαφορά της σειράς αυτής από τις προηγούμενες της γενιάς της ήταν μεταξύ των άλλων ότι οι γυναίκες των Friends, όχι μόνο μιλούσαν για το σεξ, όμως δήλωναν ανοιχτά ότι το έκαναν. Αυτό μπορεί σήμερα να μην ακούγεται ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, όμως το μακρινό 1994, οπωσδήποτε δεν ήταν ο κανόνας. Μάλιστα φαινόταν τόσο ακραίο που οι υπεύθυνοι του δικτύου είχαν προσπαθήσει να μπλοκάρουν ορισμένες σκηνές από το να φτάσουν στις οθόνες των τηλεθεατών.

Όπως αφηγείται ο Ντέιβιντ Κρέιν, ένας από τους δημιουργούς της σειράς, ένα από τα επεισόδια που παραλίγο να λογοκριθούν ήταν και ο «πιλότος» της σειράς, όπου η Μόνικα Γκέλερ (Κόρτνεϊ Κοξ) βγαίνει ένα πρώτο ραντεβού με έναν ήρωα με τον όνομα Πωλ («the wine guy») και κάνει σεξ μαζί του το ίδιο βράδυ.

«Όταν κάναμε τον πιλότο, ο Ντον Μάιερ, ο οποίος ήταν τότε ο επικεφαλής του NBC, είχε θέμα με το γεγονός ότι η Μόνικα κοιμήθηκε με έναν άνδρα στο πρώτο ραντεβού. Είχε πει: “Δεν θα μας αρέσει [σ.σ η Μόνικα]”. Αλλά δεν κάναμε πίσω».

Ευτυχώς, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μπάροους, είχε προγραμματίσει το επεισόδιο να παίξει μπροστά σε κοινό ώστε να υπάρχει εικόνα του τι αρέσει και τι όχι. «Το δίκτυο έδωσε στο κοινό ένα ερωτηματολόγιο πολύ παραπλανητικό» θυμάται ο Κρέιν. «Βασικά ρωτούσε [σ.σ σχετικά με τη Μόνικα και το σεξ στο πρώτο ραντεβού]: Όταν το κάνει αυτό, είναι μια τσούλα;».

Όμως το αποτέλεσμα του προβοκατόρικου ερωτηματολογίου δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε το NBC. «Το κοινό απάντησε: “Όχι, μας αρέσει ακόμα” και τότε ο Ντον είπε ”Λοιπόν, είμαι εντάξει με αυτό γιατί στο τέλος [η Μόνικα] παίρνει αυτό που της αξίζει όταν ανακαλύπτει πως ο τύπος την κορόιδεψε”». Στο σενάριο της σειράς η Μόνικα ανακαλύπτει αργότερα ότι ο ισχυρισμός του ότι δεν είχε κάνει σεξ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ένα ψέμα που έλεγε για να ρίχνει γυναίκες.

Οι αναφορές στο σεξ ήταν εξαιρετικά συχνές σε όλη τη διάρκεια της σειράς, με έμφαση στη γυναικεία σεξουαλική απελευθέρωση, η οποία αν και κοινωνικά είχε ήδη αρχίσει να κυριαρχεί, μέχρι τότε, η αντιπροσώπευσή της στην mainstream αμερικανική τηλεόραση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, έως και μηδενική. 

Όμως, η παγκόσμια απήχηση της σειράς, έφερε το συγκεκριμένο ζήτημα στις τηλεοράσεις σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη, σε μια εποχή, που, αν και δεν απέχει πολλές δεκαετίες, όλα αυτά ήταν κρυμμένα «κάτω από το χαλί».

Με πληροφορίες από το ew.com

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη