Newsroom

Newsroom

Φοροαπαλλαγές μοναστηριών και ακίνητη περιουσία στα αζήτητα

Στα αζήτητα παραμένει η επίσημη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας της Ελλάδος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για…

Στα αζήτητα παραμένει η επίσημη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας της Ελλάδος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση της, Την ίδια ώρα, το Ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα χιλιάδων ευρώ, από τη μη καταβολή προστίμων σε εκκλησιαστικά πρόσωπα.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός. Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλει ο κ. Ψαριανός η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε εξέδωσε ανακοίνωση με τα αναλυτικά στοιχεία της ακίνητής της περιουσίας.

Επιπλέον κατά την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου δεν προσήλθε ποτέ, προκειμένου να εγγραφούν και οι μονές και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της εκκλησίας για τη σύνταξη Εκκλησιαστικού Κτηματολογίου από τον Νοέμβριο του 2011.

Και σα να μην έφτανε αυτό η Ελληνική πολιτεία ουδέποτε προχώρησε στην επιβολή προστίμων, με αποτέλεσμα το Ελληνικό δημόσιο να έχει απολέσει έσοδα χιλιάδων ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Αγροτική Τράπεζα η ακίνητη περιουσία της Ελλάδος ανέρχεται σε περίπου 1.300.000 στρέμματα, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για 885.000, εκ των οποίων τα 422.000 είναι διακατεχόμενα. Δηλαδή εκτάσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ή υπήρχαν και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Πιο απλά δημιουργείται ένα κενό ιδιοκτησίας το οποίο εκτιμάται σε περίπου 1.000.000 στρέμματα, τα οποία αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για την εμφάνιση νέων «Εφραίμ» ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Απαλλάσσονται δεκάδες μονές

Παράλληλα όπως καταγγέλλει ο κ. Ψαριανός μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται και «από το παρασιτικό ελληνικό σύστημα το οποίο απαλλάσσει φορολογικών υποχρεώσεων τα χιλιάδες Ν.Π.Δ.Δ., απαλλάσσει από την υποχρέωση κατάθεσης ισολογισμών, επιτρέπει τις αδιαφανείς δοσοληψίες μοναστηριών, που άλλοτε είναι Ν.Π.Δ.Δ. και άλλοτε αυτονομημένες κοινότητες, διεπόμενες από ειδικό Δίκαιο, ανάλογα με την περίσταση».

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι δαπάνες θεωρούνται νόμιμες από τη στιγμή που θα αναρτηθούν στο « Διαύγεια», η Εκκλησία για τις επί των οικονομικών κινήσεις της, έχει μόλις δύο αναρτήσεις.

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…