Forecast Weather: H… μη εμπορική σελίδα μετεωρολογίας με τους 200.000 followers

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης δημιουργούν ένα πρωτοφανές κύμα ενδιαφέροντος για τη μετεωρολογία - Πώς οι πυρκαγιές του καλοκαιριού έστρεψαν το βλέμμα των πολιτών στο internet

tasos mansour hGPdpyMV 8 unsplash

H σελίδα του στο facebook πλησιάζει όλο και περισσότερο στις 200.000 ακολούθους. Κάθε τους ανάρτηση προκαλεί χιλιάδες αντιδράσεις, σχόλια και συνοδεύεται από «ρεπορταζιακές» φωτογραφίες των χρηστών.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τον λογαριασμό κάποιου δημοφιλούς τραγουδιστή ή ηθοποιού, όμως μιλάμε για μια σε σελίδα… μετεωρολογίας. 

Ο λόγος για το Forecast Weather Greece, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να μετατρέψει σε δημοφιλές θέμα των social media τον καιρό.

Στις πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέκαψαν ένα τεράστιο μέρος των ελληνικών δασών, χιλιάδες χρήστες κατέφευγαν στο Forecast Weather Greece προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα και έγκυρα για την εξέλιξη των εστιών, αλλά και για να καταγγείλουν πιθανές νέες εστίες σε όλη τη χώρα.

Άλλωστε, τόσο οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν όπως οι πλημμύρες στην Εύβοια πέρσι το καλοκαίρι και οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν την Αττική τον περασμένο χειμώνα, έχουν οδηγήσει τους πολίτες στη δύσκολη συνειδητοποίηση ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, παρούσα και απειλητική για όλους μας.

Ίσως γι’ αυτό και να αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον για τέτοιες θεματικές σελίδες που καταπιάνονται με θέματα που τα παραδοσιακά ΜΜΕ ακόμη θεωρούν… «μη εμπορικά».

Στον απόηχο της πρωτοφανούς ξηρασίας, αλλά και εν όψει του επερχόμενου χειμώνα που είναι πιθανό να φέρει μαζί του και αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των πυρκαγιών που προηγήθηκαν, το Κουτί της Πανδώρας μίλησε με τον δημιουργό του Forecastweather Γιάννη Σταματάκη τόσο για την επιτυχία της ιστοσελίδας και της σελίδας στο facebook, αλλά και για την κλιματική αλλαγή που μας «χτυπά την πόρτα», το επίπεδο των δημόσιων δομών μετεωρολογίας και τις «πράσινες» πρωτοβουλίες. 

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Σταματάκης στο koutipandoras.gr

Η σελίδα σας στο facebook έχει καταφέρει να συγκεντρώσει έναν εντυπωσιακό αριθμό  αναγνωστών, παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται ένα θέμα που δε θα λέγαμε ότι ανήκει στα λεγόμενα “δημοφιλή” του διαδικτύου. Πως προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα ίδρυσης του Forecastweather προέκυψε από την ενασχόληση με τα καιρικά φαινόμενα οπότε και το 2016 δημιουργήθηκε το Forecastweather από εμένα. H σελίδα μας δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στα καιρικά δρώμενα και την ενημέρωση των πολιτών. 

Τι είναι αυτό που δεν καλύπτει η παραδοσιακή ενημέρωση για τον καιρό μέσα από την τηλεόραση και τα ειδησεογραφικά sites; Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος που αποζητά κάτι περισσότερο από εσάς είναι πολύς.

Αυτό που δεν καλύπτει η τηλεόραση και τα ειδησεογραφικά sites είναι η λεπτομερής και άμεση ενημέρωση για τον καιρό την ώρα της εξέλιξης των γεγονότων κάτι το οποίο βοηθάει στη σωστή πρόληψη των πολιτών στην περιοχή που λαμβάνει χώρα κάποιο καιρικό φαινόμενο. Επίσης μέσω των 90 καμερών με 24ωρη live εικόνα που διαθέτουμε, διαφημίζουμε τη χώρα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επιπροσθέτως, είμαστε η μοναδική καιρική σελίδα στην Ελλάδα η οποία καλύπτει με live εικόνα όλες τις κακοκαιρίες. Να τονίσουμε πως η σελίδα μας το διάστημα των πυρκαγιών στη χώρα μας ξεπέρασε σε απήχηση μέσα σε 7 ημέρες τα 2.500.000 αναγνώστες.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε και στην Eλλαδα όλο και εντονότερα καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Υπάρχει εκπαίδευση και ενημέρωση για τα θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται  με την ένταση των φαινομένων και την συχνότητα επαναληψιμότητάς τους. Φυσικά και μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση αλλά και ενημέρωση για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, όταν έρθουν αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα, όπως βροχή, χιόνι, ισχυρούς ανέμους, χαλάζι, υδροστρόβιλους. Μέσα από τη σελίδα προσπαθούμε να κατορθώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και πρόληψη του εκάστοτε επαπειλούμενου φαινομένου.

Υπάρχει περιθώριο αναστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή οι “πράσινες” πρωτοβουλίες της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίζονται από το “πολύ λίγα, πολύ αργά”;

Υπάρχει περιθώριο αναστροφής αλλά όχι τόσο μεγάλο. Πιστεύω πως οι πράσινες πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν μεν αλλά όχι στον βαθμό που χρειάζεται η Γη.  Αυτό θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα, ώστε να φανεί κάποιο αποτέλεσμα στο μέλλον. 

Ποια είναι τα επόμενα “επεισόδια” σε όσα βιώνουμε κλιματικά στην Ελλάδα; Η Αθήνα χαρακτηρίστηκε η πιο ζεστή πρωτεύουσα της Ευρωπης φέτος, ο Πηνειός στέρεψε εντελώς μέσα στο καλοκαίρι. Ποια είναι τα φαινόμενα που θα μας απασχολήσουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια;

Τα φαινόμενα που θα απασχολήσουν τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια κυρίως θα είναι η ξηρασία (π.χ. περιοχές της δυτικής και νότιας Ελλάδας και οι Κυκλάδες βιώνουν μία από τις πιο άνομβρες χρονιές των τελευταίων ετών) και τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από υδροστρόβιλους και ανεμοστρόβιλους, ισχυρούς ανέμους και πολύ μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων σε μικρό χρονικό διάστημα (αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζουμε συχνά πλημμυρικά καιρικά φαινόμενα). Επίσης να τονίσουμε ότι το φετινό καλοκαίρι του 2021 ήταν από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια στη χώρα μας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η σελίδα σας βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης τον περασμένο Αύγουστο με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. Ακόμα και τα ΜΜΕ σε πολλές περιπτώσεις λάμβαναν ενημέρωση από εσάς για εξελισσόμενες πυρκαγιές και για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις περιοχές αυτές. Υπάρχει έλλειμμα στις δημόσιες μετεωρολογικές δομές; Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με κάποιο τρόπο;

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στις δημόσιες μετεωρολογικές δομές όπως υπάρχει και ελλιπής ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς για την πρόληψη των πολιτών όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα καιρικό φαινόμενο. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν τόσο η ενημέρωση όσο και οι δομές μόνο με σωστή στρατηγική ως προς την ενημέρωση των πολιτών (στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια και στα ΜΜΕ). Δεν φτάνει μόνο η ενημέρωση ενός βίντεο από την Πολιτική Προστασία το οποίο αναρτάται πριν από την εκάστοτε κακοκαιρία που πλησιάζει την χώρα μας αλλά απαιτείται καλύτερη ενημέρωση από τον εκάστοτε κρατικό μηχανισμό είτε έχει να κάνει με την Πολιτική Προστασία είτε με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.    

Βλέποντας κανείς την ιστοσελίδα που έχετε δημιουργήσει αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια πολύ επαγγελματική δουλειά. Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας. Αποτελείται από επαγγελματίες ή και από ερασιτέχνες μετεωρολόγους;

Η ομάδα μας απαρτίζεται από 7 μέλη μεταξύ των οποίων είναι ερασιτέχνες και επαγγελματίες μετεωρολόγοι. Γιάννης Σταματάκης (παρουσιαστής δελτίων καιρού – προγνώστης καιρού – μετεωρολόγος), Δημήτρης Σεμερτζίδης (γεωγράφος μετεωρολόγος αρθρογράφος, Νίκος Κουλάκης (γεωγράφος, αρθρογράφος – μετεωρολόγος), Γιώργος Τσατσούλας (υπεύθυνος Διαχείρισης κρίσεων  και καταστροφών), Παναγιώτης Σταματάκης (υπεύθυνος εγκαταστάσεων), Παναγιώτης Πέλλης (αρθρογράφος), Χρήστος Πασταλίδης (πεύθυνος τεχνικός καμερών, χειριστής drone, φωτογράφος), Αγγελος Λαμπίρης (φυσικός – μετεωρολόγος υπεύθυνος καιρικού μοντέλου forecastweather.gr)

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

Ασλανίδης

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

«Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, θα κάνετε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα πάνε να καταθέσουν στον…

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…