Newsroom

Newsroom

Φοβίζει τους επιστήμονες το λιώσιμο της μεγαλύτερης κρηπίδας πάγου στην Ανταρκτική

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες μια τεράστια ρωγμή που εμφανίσθηκε στη βορειότερη κρηπίδα πάγου της Ανταρκτικής με την ονομασία “Larsen C”.

5909fdb91dc52477248b459b

Η επιστημονική κοινότητα φοβάται πως η τεράστια κρηπίδα πάγου, η οποία εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 2.000 τετραγωνικά μίλια πάγου μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή δημιουργώντας παράλληλα μια γενικότερη αστάθεια σε όλο το παγόβουνο.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου μόνο, η ρωγμή επιμηκύνθηκε κατά περίπου 17 μίλια. Και από το 2011, έχει μεγαλώσει κατά περίπου 50 μίλια. Σήμερα, η ρωγμή αγγίζει περίπου τα 111 μίλια.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι η ρωγμή έχει σταματήσει να επεκτείνεται σε μήκος, αλλά συνέχισε να διευρύνεται με ρυθμό περισσότερο από τρία πόδια την ημέρα. Είναι ήδη περισσότερο από 1.000 πόδια πλάτος.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια ανησυχητική εξέλιξη: ένα νέο κομμάτι έχει αποκοπεί από το κύριο ρήγμα, περίπου έξι μίλια κάτω από το άκρο της αρχικής ρωγμής και έχει διασπαστεί προς την κατεύθυνση του ωκεανού. Έχει μήκος περίπου 9 μιλίων.

Ερευνητές από το Project Midas, το ερευνητικό πρόγραμμα της Ανταρκτικής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που εδρεύει στο Swansea Universit και το Πανεπιστήμιο Aberystwyth, παρακολουθούν τη νέα ρωγμή στις δορυφορικές εικόνες από 1η Μαΐου.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία τους δεν είναι αν το κομμάτι θα σπάσει – διότι αυτό φαίνεται να είναι αναπόφευκτο σε αυτό το σημείο – αλλά τι θα συμβεί αφότου αποκοπεί, αφού όπως λένε το παγόβουνο θα γίνει ακόμα πιο ασταθές όταν καταρρεύσει το κομμάτι.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα της θάλασσας κατά ένα εκατοστό, το πολύ.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη