Financial Times: Διχασμένο το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

Έναν σπάνιο δημόσιο διχασμό στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τους όρους και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για τη συμμετοχή του, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

5899c1101dc524c9108b458d

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και πάνω από ένα χρόνο με το Ταμείο να υποστηρίζει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτουν οι Ευρωπαίοι είναι πολλοί αυστηροί και πως είναι απαραίτητο να συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η μάχη έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ κατά το τρέχον πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, με τους Γερμανούς αξιωματούχους να επιμένουν πως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περασμένη Δευτέρα, για τη συζήτηση της έκθεσης που είχαν συντάξει στελέχη του για την ελληνική οικονομία, το Ταμείο εξέδωσε μία ασυνήθη ανακοίνωση, παραδεχόμενο ότι το Συμβούλιό της ήταν διχασμένο για τα συμπεράσματά της έκθεσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Ταμείου διαπιστώνεται ότι κάποια μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είχαν διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνήθως λειτουργεί με συναίνεση, με συζητήσεις που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Σπάνια υπάρχουν διαρροές, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το Ταμείο δεν αποκαλύπτει ποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχε αντιρρήσεις. Όμως, η δημόσια δήλωση απεικονίζει τον διχασμό που υπάρχει γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Επισημαίνει, επίσης, ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί μία από τις κύριες πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δίνει μάχη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Δείχνοντας προς τη διαμάχη με την Ευρώπη, το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν πως «η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή τώρα, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής που έχει κάνει έως τώρα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμά περίπου 1,5% του ΑΕΠ». Πρόσθεσε, όμως, ότι «κάποιοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ ενός πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018», όπως προβλέπει το πρόγραμμα του 2015.

Οι «περισσότεροι διευθυντές πρόσφεραν επίσης τη στήριξή τους στην άποψη ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, θα χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σε ένα προφανές «καρφί» στους Ευρωπαίους εταίρους του ΔΝΤ, σημειώνει η εφημερίδα, η ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αυτοί οι διευθυντές τόνισαν, επίσης, «την ανάγκη να υπολογισθεί η ελάφρυνση με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτυγχάνει πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Το δημοσίευμα, επισημαίνει πως το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια επιμένει ότι η Γερμανία και τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο» από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση, αν και η «εκτεταμένη δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση έχουν υψηλό κόστος για την κοινωνία». 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…