«Έξω απ’ τα σχολεία οι λαθρομετανάστες»: Όταν το ρατσιστικό δηλητήριο διεισδύει σε μαθητές

Στα Γιαννιτσά το ρατσιστικό δηλητήριο εξαπλώθηκε και σε σχολεία, με τους μαθητές να πραγματοποιούν καταλήψεις και πορεία ενάντια στους «λαθρομετανάστες» στα σχολεία τους

Τη σκυτάλη από τους «μεγάλους» πήραν σήμερα το πρωί μαθητές του ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία κατά των προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή.

Κρατώντας πανό, φωνάζοντας μισαλλόδοξα συνθήματα όπως «έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες» και τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή» πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα το ΕΠΑΛ Γιαννιτσών τελεί υπό κατάληψη από σήμερα, ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή.

Στην είσοδο του σχολείου, οι μαθητές έχουν κρεμάσει πανό με το ακροδεξιό σύνθημα «απελάστε τους λαθραίους μετανάστες από την Ελλάδα – Κλείστε τα σύνορα», ενώ παράλληλα, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, μαθητές απείλησαν να σπάσουν τις κάμερες φωτορεπόρτερ.

Σε μια περίοδο έξαρσης ρατσιστικών πρακτικών απέναντι σε πρόσφυγες, είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπει κανείς παιδιά να κηρύσσουν το μίσος απέναντι στο διαφορετικό, υπό τον «φόβο», που ένα ολόκληρο σύστημα τους ρίζωσε, ότι απειλείται η… ελληνικότητά τους από κατατρεγμένους ανθρώπους που γλίτωσαν από τον πόλεμο.

Βέβαια, οι αντιδράσεις των μαθητών δεν ξεπήδησαν από το πουθενά, καθώς, λίγες μόλις μέρες πριν, μια μικρή μερίδα κατοίκων στα Γιαννιτσά είχε επιχειρήσει να εμποδίσει τα πούλμαν με πρόσφυγες που κατέφθαναν για να εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Μάλιστα, τα πανό που κρατούσαν είχαν… παρόμοιας «εμπνεύσεως» συνθήματα με αυτό των μαθητών και έγραφαν «Απελάστε τους λαθραίους μετανάστες από την Ελλάδα. Κλείστε τα σύνορα. Αλληλεγγύη στους Έλληνες».

Αφού λοιπόν η ακροδεξιά τους «φιέστα» δεν απέδωσε καρπούς και οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν, τελικά, στην περιοχή, οι μισαλλόδοξοι κάτοικοι αποφάσισαν να παραδώσουν τη σκυτάλη στους μαθητές που βάλθηκαν να «αναγνωρίσουν» τον «εχθρό» στα όνειρά τους στα μάτια κατατρεγμένων παιδιών που έφτασαν στην περιοχή τους.