Newsroom

Newsroom

Εξαθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Ετοιμαζόταν να πουλήσουν αρχαία αμύθητης αξίας

Διασώθηκαν, μεταξύ άλλων, σπάνιο νόμισμα και κορμός κούρου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας.

αρχαια

Σε συλλήψεις 3 αρχαιοκαπήλων 54,69 και 52 ετών προχώρησε η αστυνομία. Οι επιτήδειοι επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαία νομίσματα και μέρος αγάλματος αμύθητης αξίας, ωστόσο πιάστηκαν στη «φάκα» χάρη σε μυστικό αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής. Διασώθηκαν, μεταξύ άλλων, σπάνιο νόμισμα και κορμός κούρου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας.

Τι βρέθηκαν στις έρευνες

Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Αρχαιοκαπηλία

  • Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο -18- χιλιοστά και βάρος -8,5- γραμμάρια,
  • Κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών,
  • Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους -33- εκατοστών σε δύο τεμάχια,
  • Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου -7- εκατοστών,
  • Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ»,
  • Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ»,
  • Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830,
  • Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values» και
  • Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και ακολούθως παραδόθηκαν  για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Είναι αξιοσημείωτη η πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του χρυσού νομίσματος (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), διότι πρόκειται για συμπαγές και όχι χυτευμένο εξαιρετικά σπάνιο νομίσμα, καθώς υπάρχουν μόνο (7) αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο.

Ο κορμός κούρου ομοίως συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού -20.000.000- δολαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Eιδήσεις σήμερα:

Σάλος και θύελλα αντιδράσεων μετά την οργισμένη ανάρτηση Κωνσταντινίδη κατά Αντετοκούνμπο

Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη

Χαλκίδα: Και ο σύζυγος της διεφθαρμένης εφοριακού εργαζόμενος στην ΑΑΔΕ με υπογραφή Πιτσιλή

Τέμπη: Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι- Βρέθηκε οστό θύματος στα χώματα που μάζεψαν άρον άρον από το σημείο της τραγωδίας!

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

γεφυρα κατεδαφιση

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

Η ΕΛΑΣ αναζητά πληροφορίες σχετικά το τροχαίο με το βυτιοφόρο που ανετράπη και πήρε φωτιά…