Newsroom

Newsroom

Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ κοκαΐνης

Τεράστια επιτυχία κατάφεραν να σημειώσουν οι ελληνικές αρχές, καθώς εξάρθρωσαν με επιτυχία ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα-cartel-εισαγωγής και διακίνησης…

Τεράστια επιτυχία κατάφεραν να σημειώσουν οι ελληνικές αρχές, καθώς εξάρθρωσαν με επιτυχία ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα-cartel-εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική.

Όλα έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν μέσα σε container το οποίο είχε φορτίο με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ, 108 ανισοβαρείς συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού μικτού βάρους 119 κιλών περίπου.

Οι Αρχές προχώρησαν σε 16 συλλήψεις. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το cartel αποτελούνταν από πέντε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν αυτοτελώς ή συνεργαζόμενες μεταξύ τους στη συστηματική εισαγωγή και διακίνηση κοκαΐνης στην Ελλάδα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Είχε προηγηθεί πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αναφορικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διακίνηση ναρκωτικών από εγκληματικές οργανώσεις.


Το εγκληματικό δίκτυο είχε διεθνή δράση. Μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης αγοράζονταν από χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα), οι οποίες εισάγονταν στην Ελλάδα μέσα σε εμπορευματοκιβώτια ή σε χειραποσκευές από αέρος. Στη συνέχεια διακινούνταν στην ελληνική αγορά.

Τα μέλη του εγκληματικού cartel, προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, χρησιμοποιούσαν κυρίως το διαδίκτυο και τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τον 45χρονο ομογενή από τη Γεωργία. Τα μέλη της αγόραζαν ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια τα μετέφεραν στη χώρα μας με φορτηγό πλοίο.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013.
Ένα από τα ηγετικά της στελέχη είναι έγκλειστος στις φυλακές. Από εκεί καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης. Όπως προέκυψε, η σπείρα είχε εισαγάγει μέσω Αλβανίας ναρκωτικά στη χώρα μας τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013 και λειτουργούσε με όρους φατρίας. Όλα τα μέλη της κατάγονται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα Αλβανίας και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. Οι ποσότητες που προμηθευόταν συσκευάζονταν σε δόσεις του ενός γραμμαρίου και κάθε δόση πωλούνταν έναντι του ποσού των 80 €.


Η σπείρα συγκρότησε ένα κλειστό κύκλο αγοραστών ναρκωτικών ουσιών, χρηστών κοκαΐνης, τους οποίους προμήθευε με δόσεις, κατόπιν παραγγελίας τους. Για να ενταχθεί κάποιος χρήστης στον κύκλο του «πελατολογίου» της οργάνωσης θα έπρεπε να τον έχει συστήσει άλλος αγοραστής – χρήστης που αναγνωριζόταν από αυτήν ως αξιόπιστος.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα προέκυψαν συνολικά 67 αγοραστές δόσεων κοκαΐνης, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρως οι 45, οι οποίοι προμηθεύτηκαν από την οργάνωση από ελάχιστα γραμμάρια έως μερικές δεκάδες γραμμαρίων κοκαΐνης.

Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2013. Ο επικεφαλής της δεν εμπλεκόταν απευθείας στην αγορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά ανέθετε τις διαπραγματεύσεις και τις επικοινωνίες με τη Βενεζουέλα, καθώς και τα ταξίδια για την προμήθεια και μεταφορά της κοκαΐνης, στα άλλα μέλη που ενεργούσαν υπό τις εντολές του.

Η πέμπτη εγκληματική οργάνωση, συγκροτήθηκε από τον Ιούνιο του 2013.

Οι συλληφθέντες

Στους 16 συλληφθέντες περιλαμβάνονται:

– 45χρονος ομογενής από τη Γεωργία, ηγετικό στέλεχος του διεθνούς εγκληματικού δικτύου, διωκόμενος σε διεθνές επίπεδο, με εκκρεμείς ερυθρές αγγελίες της Interpol, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά και συγκεκριμένα κοκαΐνη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας (συμβόλαιο θανάτου) εντός πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, πράξεις που έλαβαν χώρα στη Γεωργία. Επίσης κατηγορείται για πλαστογραφία και διακεκριμένη (μεγάλης κλίμακας) απάτη, πράξεις που τελέστηκαν στο Αζερμπαϊτζάν. Ο 45χρονος έμενε σε πολυτελή βίλα στα νότια προάστια, όπου πραγματοποιήθηκε έφοδος από άνδρες της ΕΚΑΜ.

– 33χρονος ομογενής από την Αλβανία, ηγετικό στέλεχος του διεθνούς εγκληματικού δικτύου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, η οποία αφορά σε αντιδικία για μεταφορά ποσότητας 26 κιλών κοκαΐνης, από τη Μαδρίτη Ισπανίας προς την Ελλάδα.
– 42χρονος αλλοδαπός ηγετικό στέλεχος του δικτύου, μόνιμος κάτοικος Μαδρίτης Ισπανίας
– 57χρονος υπήκοος Βενεζουέλας
– 51χρονος υπήκοος Ουκρανίας
– τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 27, 35, 44 και 61 ετών
– τρεις ομογενείς από την Αλβανία, ηλικίας 31, 34 και 37 ετών και
– τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32, 33 και 36 ετών.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι Ρομά, ο οποίος διέμενε σε πολυτελή βίλα και καταζητείτο από την αστυνομία για εμπόριο ναρκωτικών εδώ και 17 χρόνια.


Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι επτά άνδρες (Έλληνες και αλλοδαποί), ως διευθύνοντες ή μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους τέσσερις είναι έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές, ένας σε σωφρονιστικό κατάστημα της Βενεζουέλας και οι υπόλοιποι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Επιπλέον, στο εγκληματικό δίκτυο συμμετείχε και ένας 44χρονος ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή του σε άλλη εγκληματική οργάνωση διάπραξης ένοπλων ληστειών σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων κ.ά. εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων, η οποία εξαρθρώθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν κατασχεθεί:

– 146,5 κιλά κοκαΐνη
– το χρηματικό ποσό των 352.000 € σε μετρητά και 500.000 € σε τραπεζικούς λογαριασμούς
– πιστόλι με δύο γεμιστήρες και 15 φυσίγγια
– εννέα πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα
– 50 συσκευές κινητών τηλεφώνων
– τρεις φορητοί υπολογιστές
– τρία ipad και ένα ipod, καθώς και
– πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.


Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως