Newsroom

Newsroom

European Navigation: Η ιστορία της οικογένειας Καρνέση, η επιτυχία της εταιρείας και το μακελειό

Πως από την επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ναυτιλίας η οικογένεια Καρνέση οδηγήθηκε σε μια ανείπωτη τραγωδία

6111998

Το πρωί της Δευτέρας (12/02) ο 70χρονος Αιγύπτιος, ονομαζόμενος «Άρης», εισβάλλει στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα και δολοφονεί τρεις ανθρώπους πριν βάλει τέλος στη ζωή του, δημιουργώντας ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Τα θύματα είναι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Μαρία Καρνέση, ο συνιδιοκτήτης και διαχειριστής Αντώνης Βλασσάκης και ο Ηλίας Κουκουλάρης, πρώην καπετάνιος, υπάλληλος της εταιρείας.

Ο δράστης εργαζόταν για 36 χρόνια στην εταιρεία και ως επιστάτης στα κτήματα της οικογένειας στους Πεταλιούς. και όπως είναι φυσικό γνώριζε πολύ καλά το κτήριο και το πως θα κινηθεί.

Μπήκε ανεμπόδιστος και φέρεται να είπε σε πρώην συναδέλφους του: «Ήρθα για να λύσουμε το πρόβλημά μας, ήρθα για να ξεκαθαρίσουμε».

Η ιστορία της εταιρείας

Η European Navigation Inc. ιδρύθηκε το 1979. Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνονται από δεξαμενόπλοια χημικών έως VLCC και εύχρηστα σε μεγάλα VLOC/Capesize bulkcarriers. Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ένα στόλο περίπου 1.200.000 DWT υπό την European Product Carriers Ltd.

Ο στόλος αυτή τη στιγμή αποτελείται από δύο shuttle tankers DP2 Suezmaxes που κατασκευάστηκαν το 2013 στο STX (Κορέα), τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 2001 και το 2005 και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2006.

Η εταιρεία σε όλη την ιστορία της ακολούθησε μια προσεχτική στρατηγική επέκτασης και έχει επί του παρόντος βιβλίο παραγγελιών για πέντε δεξαμενόπλοια MR στο STX στην Κορέα για παράδοση τέλος 2014 και αρχές 2015.

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στη Γλυφάδα, ενώ διατηρεί επίσης γραφεία αντιπροσωπείας στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες.

Η European Navigation Inc. παρέχει στους πελάτες της εξυπηρέτηση στη θάλασσα και στην ξηρά και δίνει σταθερά έμφαση στην καινοτομία. Έχει αναπτύξει λύσεις στον σχεδιασμό πλοίων με το πρόγραμμα νεότευκτων ναυπήγησης, οι οποίες από τότε που εισήχθησαν, έγιναν βιομηχανικό πρότυπο.

Τα δύο κομβικά πρόσωπα της European Navigation

«Ήταν τιμή για έναν νέο τότε να γνωρίζει τον Προκόπη και τον Σπύρο Καρνέση, να εργάζεται στην European Navigation. Ήταν κάτι το αληθινό ναυτιλιακό» τόνισε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Ξηραδάκης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Business Consultants, η οποία ενεργεί ως εμπορικός εκπρόσωπος ξένων τραπεζών στην Ελληνική Ναυτιλία.

Ο Προκόπης ήταν υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας και ο Σπύρος ήταν «το πρόσωπο, η εικόνα, αυτός που είχε επαφές με τους επενδυτές, τους ναυλωτές, όλη την αγορά» εξήγησε ο κ. Ξηραδάκης, ο οποίος ανέφερε για την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση, πως «είναι ένα case study επιτυχίας του ελληνικού νεύρου, που δημιούργησε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας».

Ποια ήταν τα κίνητρα του δράστη

Ο δράστης ήταν για 36 χρόνια στην εταιρεία και πολύ κοντά στην οικογένεια Καρνέση. Είχε ένα οίκημα τόσο στους Πεταλιούς όσο και στη Γλυφάδα.

«Όλοι εδώ στον Πειραιά είμαστε σοκαρισμένοι. Δεν θεωρούμε όμως ότι όπλισε το χέρι του η απόλυση. Έχει συμβεί κάτι βαθύτερο» εκτίμησε ο κ. Ξηραδάκης.

Η ανακοίνωση του Σπύρου Καρνέση

«Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη.

Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε δίκιο ο Πουλικάκος… (δυο λόγια για την εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου)

Κανάκης για Βλάχο: «Έβαλε στο ίδιο σακί Γεωργιάδη και Πορτοσάλτε… το απόλυτα αυτονόητο τσουβάλιασμα» (video)

Πάνος Βλάχος: Η πρώτη αντίδραση on camera μετά τoν στίχο για Γεωργιάδη και Πορτοσάλτε (video)

Καραμανλής: Η προκλητική δήλωση για τα Τέμπη – «Ο σιδηρόδρομος δεν είχε πρόβλημα… είχε σοβαρό πρόβλημα» (video)

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…

Καλλιάνος: «Όλα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης – Να μη βρεθεί κανένας στη θέση του πατέρα μου»

kallianos4

Καλλιάνος: «Όλα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης – Να μη βρεθεί κανένας στη θέση του πατέρα μου»

Νέα ανάρτηση από τον Γιάννη Καλλιάνο για τον θάνατο του πατέρα του.