Newsroom

Newsroom

Eurogroup: Στο ίδιο έργο θεατές και μάλιστα με… ακριβότερο εισιτήριο

Σε πλήρη επιβεβαίωση των όσων μετέδιδε από χθες το koutipandoras.gr προχώρησε ουσιαστικά μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup ο Γερούν…

Σε πλήρη επιβεβαίωση των όσων μετέδιδε από χθες το koutipandoras.gr προχώρησε ουσιαστικά μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Άσμουσεν. Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέρχεται στα 5 με 6 δισ. ευρώ, γεγονός που προλειαίνει το έδαφος για νέα επερχόμενα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ζήτημα βρισκόταν εκτός επίσημης ατζέντας στη χθεσινή συνάντηση κορυφής, ωστόσο στο περιθώριο αυτής τα «μαντάτα» που αφορούσαν την Ελλάδα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσους έλεγαν ότι ένα νέο πακέτο μέτρων βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο, οι επίσημες εξαγγελίες τους παραπέμφθηκαν στο τέλος του έτους, όταν και θα συζητηθεί το ζήτημα των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών για το β’ εξάμηνο του ερχόμενου έτους.

Ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών είναι η δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βρέθηκε σε δυσχερή θέση απέναντι στους εταίρους, καθώς απέκλεισαν τόσο το ενδεχόμενο μετακύλισης των ομολόγων που λήγουν το 2014, όσο και αυτό ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Η μοναδική ουσιαστικά λύση που απομένει και παρά τις όποιες διαψεύσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου είναι νέες περικοπές σε κονδύλια κοινωνικής πρόνοιας – όποια έχουν απομείνει -, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και κάθετα μέτρα σε επιμέρους κλάδους που εμμέσως θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών. Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα πρόσθετα μέτρα που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Eurogroup έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν επίκεινται νέα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, ωστόσο πλέον γίνεται δύσκολα πιστευτός τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από τους βουλευτές της ίδιας της κυβέρνησης, που βρίσκονται «στα κάγκελα».