Ξεσηκωμός στον αραβικό κόσμο από την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε σήμερα, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη "σοβαρή ανησυχία της" μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

5a285dc41dc52444348b4587

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην προοπτική της ειρήνευσης”, τόνισε.

“Οι προσδοκίες και των δύο πλευρών θα πρέπει να εκπληρωθούν και να βρεθεί ένας τρόπος, μέσω διαπραγματεύσεων, για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών”, πρόσθεσε η Μογκερίνι στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όχι από Μέρκελ – Mέι

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Η γερμανική κυβέρνηση “δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών” τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Ξεσηκωμός στον αραβικό κόσμο

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.


“Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων” τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις “πολύ σημαντικές εξελίξεις” στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις την απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο Σίσι επισήμανε ότι η χώρα του απορρίπτει την ενέργεια των ΗΠΑ όπως και “οποιεσδήποτε συνέπειες προκύπτουν ως επακόλουθο”, όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Μουμενί, σε ένα δελτίο τύπου.

Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Τραμπ είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».


Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε “θανατική καταδίκη” για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον “επικίνδυνη κλιμάκωση”, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε σήμερα “επικίνδυνη” την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αούν.

“Κήρυξη πολέμου” χαρακτήρισε το εργατικό συνδικάτο UGTT της Τυνησίας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη