ΕΣΕΕ: Πωλούν αντί να προστατεύουν τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

Για ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο αντί να προστατεύει τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια συμφωνεί στην πώλησή τους στα ξένα funds κάνει λόγο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

573d94321dc52445358b4ff4

Η αγωνία των μικρομεσαίων της αγοράς για την πώληση και αναδιάρθρωση των δανείων είναι πότε θα αρχίσει και πώς θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ τονίζοντας ταυτόχρονα πως περίπου 1,5 εκ. δανειολήπτες έχουν καθυστερήσει άνω των 90 ημερών τη διευθέτηση κάθε είδους οφειλών δανείων στις τράπεζες.

Σε σύνολο 202,5 δισ ευρώ τραπεζικού δανεισμού (Μάρτιος 2016), τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά ανοίγματα ανέρχονται σε 14 δις ευρώ (55% επί του συνόλου), τα επιχειρηματικά στα 60 δισ ευρώ (43% των χορηγήσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις και 58% σε μικρομεσαίες), ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για τα στεγαστικά προσεγγίζουν τα 29 δισ ευρώ (40% επί του συνόλου).

Μάλιστα, για τα τελευταία, η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως το 87% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι μέχρι 120 τ.μ., με αποτέλεσμα σε ένα σύνολο 6,4 εκ. κατοικιών να αναλογούν 5,6 εκ. διαμερίσματα.

Ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί για την ΕΣΕΕ και το γεγονός ότι μικρά funds αναζητούν μεγάλες συμφωνίες στην ελληνική αγορά, που προσφέρονται, σύμφωνα με εφαρμοσμένες πρακτικές, να αγοράσουν δάνεια αξίας 30 δις ευρώ, καθώς ακόμη και σε περίπτωση που εισπράξουν το 15% θα αποκομίσουν κέρδη της τάξεως των 4,5 δις ευρώ.

Η αγωνία για τις κατοικίες

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, από τους 400.000 δανειολήπτες ληξιπρόθεσμων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία τους, μόνο οι μισοί 200.000 έχουν υποβάλλει αίτημα για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, ενώ το 65% των 20.000 αιτήσεων που έχουν εκδικαστεί τελεσίδικα έχουν γίνει αποδεκτές.

Το συγκεκριμένο τους προκαλεί ιδιαίτερη αγωνία για το τί μέλλει γενέσθαι.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται σε 103 δισ ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών χρεώσεων, των προμηθειών και των τόκων υπερημερίας κυμαίνεται μεταξύ 113-117 δισ ευρώ.

Από τα 60 δις ευρώ «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια/ανοίγματα, τα 11 δισ οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων και με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ), τα 28,5 δισ χρωστάνε 6.000 επιχειρήσεις με 50 – 249 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα οφείλονται από 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (58,2% αναλογία ληξιπρόθεσμων οφειλών) και ελεύθερους επαγγελματίες/πολύ μικρές επιχειρήσεις (66,5% αναλογία ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Ποια κόκκινα δάνεια προστατεύονται

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, τα κόκκινα δάνεια που προστατεύονται από την πώληση σε ξένα funds μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2018 είναι αυτά τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, καθώς και εκείνων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου.

(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Οι «κόκκινοι» κλάδοι

Όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή της ΕΣΕΕ, οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανία χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49%, η μεταποίηση με 48%, οι επιχειρήσεις αξιοποίησης ακινήτων με 46% και οι ναυτιλιακές εταιρείες με 27% (στοιχεία ΤτΕ).

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…