Newsroom

Newsroom

EΡΤ και ιδιωτικοποιήσεις

Γράφει ο Νίκος Αστρουλάκης Η ΕΡΤ με νομοθετική πράξη είναι «προσωρινά» έκτος λειτουργιάς. Οι περισσότεροι μιλούν για μια ευκαιριακή πολιτική…

Γράφει ο Νίκος Αστρουλάκης

Η ΕΡΤ με νομοθετική πράξη είναι «προσωρινά» έκτος λειτουργιάς. Οι περισσότεροι μιλούν για μια ευκαιριακή πολιτική πράξη πυγμής της κυβέρνησης Σαμαρά για την άντληση μικροκομματικών συμφερόντων. Τέτοια μπορεί να είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και η ενίσχυση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Στην βάση αυτή, πολλοί επίσης εξέφρασαν εκλογικά σενάρια βασισμένα σε δημοσκοπικούς συσχετισμούς. Ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για ένα λάθος χειρισμό. Όλοι όμως συμφωνούν ότι η διακοπή λειτουργιάς της ΕΡΤ είναι αντιδημοκρατική. Κάποιοι μάλιστα έκτος της κυβέρνησης αλλά με συγγενική ιδεολογική ταυτότητα επαίνεσαν θριαμβευτικά την αντιδημοκρατικότητα του μέτρου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το επιχείρημα για το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ βασίζεται στο ιδεολόγημα της αναδιάρθρωσης ή ανασυγκρότησης ή εξορθολογισμού ή εξυγίανσης του φορέα (διαλέξτε ότι θέλετε). Την ίδια στιγμή, όλα σχεδόν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα και δημοσιογράφοι συντάσσονται πίσω από αυτό το ιδεολόγημα. Κάποιοι περισσότερο λαϊκιστές, από την τρικομματική κυβέρνηση εως τα ιδιωτικά μέσα και λοιποί καλοθελητές δημοσιογράφοι και μη, κατήγγειλαν το «μαύρο» της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ, οδηγώντας επιμελώς την συζήτηση συνεχώς και μόνο σε αυτό.

Σε όλους αυτούς που προβάλλουν το «μαύρο» της ΕΡΤ και ξεχνούν επιμελώς την αλήθεια του μαύρου για το σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τολμώ να προβλέψω ότι η ΕΡΤ θα ξαναλειτουργήσει με κάποια μορφή κάτω από κυβερνητικό-καθεστωτικό έλεγχο πολύ σύντομα.

Στο δια αυτά:

Η ΕΡΤ δεν έκλεισε για κανένα από τους παραπάνω λόγους. Η ΕΡΤ έκλεισε γιατί η τρικομματική κυβέρνηση θεώρησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Η ΕΡΤ έκλεισε για να προωθηθούν οι επικείμενες σκληρές για την κοινωνία ιδιωτικοποιήσεις όπως της ΔΕΗ για παράδειγμα. Η τρικομματική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των ραδιο-τηλεοπτικών συχνοτήτων, όπως και για τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις, προγραμματικά. Για αυτό, σε όσους προτρέχουν να προβλέψουν ότι το ΠΑΣΟΚ και οι ΔΗΜΑΡ θα άρουν το ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τους διαβεβαιώνω ότι κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες είναι ένα δημόσιο αγαθό. Για αυτό, τον έλεγχο της παραχώρησης για χρήση τους το διαχειρίζεται το κράτος. Για την ιστορία, η ιδιωτικοποίηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων ξεκίνησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχές της δεκαετίας 1990 με την αυθαίρετη παραχώρηση συχνοτήτων σε ιδιώτες. Η αυθαίρετη και επιλεκτική αυτή παραχώρηση δημιούργησε ή ενίσχυσε το ιδιωτικό μιντιακό κατεστημένο στην Ελλάδα. Το ρόλο του οποίου τον είδαμε τα επόμενα χρόνια.

Η δημόσια ΕΡΤ είναι εμπόδιο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, για αυτό και πρέπει να «εξυγιανθεί». Δηλαδή να περιοριστεί λειτουργικά. Ένα μεγάλο μέρος της εθνικής και πολιτισμικής κληρονομίας της δημόσιας ΕΡΤ θα παραχωρηθεί στα ιδιωτικά μέσα για εμπορευματική κατανάλωση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες στην Ελλάδα περνούν εξ ολοκλήρου στους μεγαλοκαναλάρχες των ιδιωτικών μέσων.

Πως πραγματοποιείται αυτό:

Tο 2009 συστάθηκε η «Digea – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» (εφ εξής Digea). H Digea είναι η εταιρία που συστάθηκε από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR. Πιο συγκεκριμένα, η Digea υλοποιεί με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/2008 το έργο της ψηφιακής μετάβασης, διαθέτοντας τον τεχνικό εξοπλισμό, την υλικοτεχνική υποδομή, στην υπηρεσία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Ωστόσο σε ανύποπτο χρόνο, κ. Μιχαλίτσης, πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ, αποκαλύπτει τα εξής, σχετικά με την λειτουργία της Digea:

Οι ίδιοι λοιπόν που ελέγχουν αυτή τη στιγμή το τηλεοπτικό τοπίο από άποψη περιεχομένου χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ και χωρίς να έχουν πάρει ποτέ νόμιμες άδειες, οι ίδιοι με φωτογραφικές διατάξεις πάνε να πάρουν την ίδια στιγμή που καταργούν την ΕΡΤ και τον έλεγχο του δικτύου, της εκπομπής δηλαδή. Εκτιμώ ότι το σχέδιο αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε φωνή τηλεοπτικού σταθμού θα μπορούσε να είναι ενάντια στις καταστάσεις της λιτότητας που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή, στην ανεργία, στις μνημονιακές πολιτικές, αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός που θα θέλει να έχει μια τέτοια γραμμή θα πρέπει να περάσει από τη Digea, από τον έλεγχο δηλαδή των μεγαλοκαναλαρχών, για να πάρει άδεια εκπομπής.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ σχετίζεται λιγότερο με τα μικροκομματικά οφέλη της κυβέρνησης, ή την συντηρητική αφέλεια για κάποιους, ή ακόμα για την ανάγκη εξυγίανσης της ΕΡΤ για κάποιους άλλους. Η «εξυγίανση» της ΕΡΤ είναι ένα οργανωμένο σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των συχνοτήτων και την παραχώρηση του εθνικού και πολιτισμικού περιεχομένου της ΕΡΤ σε συγκεκριμένους ιδιώτες. Είναι μια επιμέρους αλλά πολύ σημαντική ιδιωτικοποίηση μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ξεπουλήματος του δημοσίου και κοινωνικού πλούτου του ελληνικού λαού.

Για αυτό, η ΕΡΤ στην μορφή που της επιφυλάσσουν θα λειτουργήσει με προπαγανδιστικό περιεχόμενο ως μέσω υπέρ της πλήρης ιδιωτικοποίησης των ράδιο-τηλεοπτικών συχνοτήτων αλλά και ευρύτερα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των απολύσεων. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μαζί με τον υπόλοιπο δημοκρατικό λαό θα πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι και να εναντιωθούν στις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις που ακολουθούν σε όλους τους κλάδους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η ΕΡΤ θα πρέπει να λειτουργήσει αυτόνομα και δημοκρατικά αποκομμένη από τον κυβερνητικό καθεστωτισμό της τρικομματικής κυβέρνησης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πτώση αυτής της κυβέρνησης.

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του