Ερωτήματα πίσω από ένα φαινομενικά «βελούδινο διαζύγιο» με τον Στάθη Λιβαθινό

Παραιτήθηκε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός μετά τις καταγγελίες σπουδαστών για μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια.

Μάνια Ζούση 03/03/2021 | 15:55

Μια κρίση που σοβούσε εδώ και καιρό, έχοντας στο επίκεντρο τις τεταμένες σχέσεις μερίδας σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με τον διδάσκοντα σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, έφτασε χθες στο τέλος της με ένα, από ό,τι φαίνεται, «βελούδινο διαζύγιο». Ο Στάθης Λιβαθινός παραιτήθηκε από τη θέση τού καθηγητή της σχολής που ο ίδιος δημιούργησε και η διευθύντρια Δηώ Καγγελάρη έκανε λόγο για «διευκόλυνση» εκ μέρους του να ξεπεραστεί η κρίση.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του προς τους σπουδαστές ο Λιβαθινός ζητάει συγγνώμη «αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η όποια αυστηρότητά» του «δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία» ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές «τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική» τους «πορεία στο θέατρο».

Αφού θυμίζει πως «χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων» για να δημιουργήσει «το Τμήμα Σκηνοθεσίας», ευχαριστεί τη διευθύντρια της σχολής και τους συναδέλφους του που τον στήριξαν και προτρέπει τους σπουδαστές λέγοντας «κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο»!

Την ίδια ώρα, σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού, την καλλιτεχνική διευθύντρια και τη διευθύντρια της σχολής αναφέρεται ότι «παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της σχολής».

Ωστόσο, πίσω από ένα φαινομενικά «βελούδινο διαζύγιο» ανακύπτουν ερωτήματα για το πώς δεν κατέστη δυνατό να αποσοβηθεί η κρίση και να βρεθεί λύση από τη διεύθυνση. Η σχολή δεν λειτουργεί άλλωστε αυτό το διάστημα, λόγω της πανδημίας, η οποία έχει επιβάλει τους δικούς της κανόνες.

Ο σύλλογος των σπουδαστών λίγες ημέρες μετά την πρώτη δημοσιοποίηση καταγγελιών στον χώρο του θεάματος, αφού εκφράζει την «αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη» στους καταγγέλλοντες, δηλώνει πως «αυτό που έγινε μας δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η ‘άγνοια’ ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες, κακοποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών».

Στο χρονικό της «δυσαρμονίας» που επέφερε όπως φαίνεται τη ρήξη με τον Στάθη Λιβαθινό προστίθεται η αναφορά σε δεύτερη ανακοίνωση για «μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά» και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν «μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια», τα οποία «τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά» τους και δημιουργούσαν ένα «κλίμα διακρίσεων και φόβου». Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά και μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λύση.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους και με αιχμή την υπόθεση Λιγνάδηοι σπουδαστές παίρνουν θέση για τον «αργό θάνατο» του Δημήτρη Κουφοντίνα και «μια κυβέρνηση που ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία». Τονίζουν ότι «ένας υφυπουργός δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έκανε ‘απλώς’ τη δουλειά του όταν γύρω του συμβαίνουν σημεία και τέρατα.  Ένας άνθρωπος με πολιτική εξουσία δεν κάνει ποτέ απλώς τη δουλειά του. Οφείλει να επαναπροσδιορίζει την πολιτική του τοποθέτηση και εντέλει να επιλέγει με ποιους συμπορεύεται και ποια συνείδηση έχει. Θέση μας είναι ότι, για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Γιατρομανωλάκης θα πρέπει να παραιτηθεί, όπως και σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού» συμπληρώνουν. Και αρνούνται να προσέλθουν «απέναντι σε ένα υπουργείο και μια κυβέρνηση που αχρηστεύει τις σπουδές τους και στέλνει στα αποδυτήρια σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κλάδο».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας χθες κατέθεσε ακόμα 18 φακέλους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τρία πρόσωπα. Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τρεις υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος που αφορούν τόσο τον προφυλακισμένο Δημήτρη Λιγνάδη όσο και γνωστούς ηθοποιούς οι υποθέσεις των οποίων έχουν απασχολήσει ήδη την κοινή γνώμη.

Πηγή: avgi.gr