Newsroom

Newsroom

Ερντογάν: Επαναφορά θανατικής ποινής αν το θέλει ο λαός (βίντεο)

Εκατομμύρια Τούρκοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσουν με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας» σε εκδήλωση κατά του πραξικοπήματος.

57a781551dc524a7228b45c0

Όπως φαίνεται, πρόκειται για τη μεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου, η οποία έγινε στον χώρο Γιενί Καπί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη των δύο εκ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του φιλοκουρδικού HDP.

Οι συγκεντρωμένοι περιμένοντας τον Ερντογάν, ήταν τυλιγμένοι μέσα στις τουρκικές σημαίες ή με πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα, όπως «Ερντογάν, είσαι δώρο Θεού» ή «Πες μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε», σύμφωνα με το Reuters.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη θανατική ποινή. «Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο κ. Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή».


Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην Πενσιλβάνια προκειμένου ο πρόεδρος της Τουρκίας να στείλει μήνυμα στον μισητό αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Το μήνυμα μεταδόθηκε σε τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, ισπανικά, γερμανικά και αραβικά.

Ο Ερντογάν έφθασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου. Ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι «υπεράνω κομμάτων».

Είχαν απαγορευθεί οι κομματικές σημαίες και τα κομματικά συνθήματα, αν και υπήρχαν πολλά πορτραίτα του Ερντογάν, αλλά και μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ως Ράμπο περιστοιχισμένος από τα πρωτοπαλλίκαρά του.

Σημειώνεται ότι στις προετοιμασίες περιλαμβανόταν η διάθεση 2,5 εκατομμυρίων τουρκικών σημαιών, 3 εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και φέρι μπόουτ, ήταν δωρεάν.



Επιμένει στην διακοπή των διαπραγματεύσεων η Αυστρία

Στο μεταξύ, κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την πρόθεσή της να εμμείνει στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ασκεί σε σημερινή συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και για “βέτο” στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

«Θεωρώ προβληματικό εάν κάποιος, λόγω αυτής της συμφωνίας για το άσυλο, θα παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών, που συμβαίνουν στην Τουρκία. Ως ΕΕ δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία και να εκτιθέμεθα περαιτέρω σε εκβιασμό, αλλά χρειαζόμαστε μία δική μας πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό, και πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» τόνισε ο Κουρτς.

Υπογράμμισε ακόμη πως υποστηρίζει τη άποψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ότι μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν ουτοπική, και επισημαίνει πως η Τουρκία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο από τις αξίες της ΕΕ και πως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα υπήρξαν μαζικές συλλήψεις και απειλές εναντίον πολιτικών αντιφρονούντων, κάτι που είναι ασύμβατο με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι υποχωρητική σε θέματα αρχής.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους που ζουν στην Αυστρία, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί πως δεν θα επιτραπεί ένα κυνήγι μαγισσών στη χώρα, πως ο ίδιος αναμένει από τον καθένα που ζει στην Αυστρία ότι δεν θα μεταφέρει εκεί εξωτερικές διενέξεις, και καλεί επειγόντως σε αυτοσυγκράτηση, ενώ ως λόγο των ανησυχιών του ο ίδιος αναφέρει το γεγονός ότι σε εφημερίδες προσκείμενες στον Ερντογάν δημοσιεύτηκαν λίστες με φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν στη Βιέννη.

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

ΟΣΦΠ Πόλο 3

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

Ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στην Ισπανία την Μπαρτσελονέτα για την 5η αγωνιστική του Β΄ ομίλου…