Newsroom

Newsroom

Έρχεται νέα "βόμβα" στο ασφαλιστικό

Σε νέες περικοπές στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων των λεγόμενων πρώην «ευγενών» ταμείων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ταμεία…

asfalistiko

Σε νέες περικοπές στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων των λεγόμενων πρώην «ευγενών» ταμείων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών αλλά και του ΟΑΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι αφορά και εργαζομένους του πρώην ΤΕΒΕ.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΤΕ.

«Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Και όταν λέμε περικοπές; Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι υψηλότερες συντάξεις που εξακολουθούν να λαμβάνουν συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, τραπεζών και έμποροι. Μάλιστα, ο νόμος 3655/2008 (γνωστός και ως νόμος Πετραλιά) ορίζει τη σταδιακή μείωση των εισφορών στα συγκεκριμένα ταμεία έως το 2022.

Την ίδια ώρα που το Μνημόνιο ορίζει ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές, ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο «δημοσιονομικά ουδέτερο».