Ερευνα του ΕΜΑ για τρεις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων

Πρόκειται για το πολύμορφο ερύθημα, μια μορφή αλλεργικής δερματικής αντίδρασης, τη σπειραματονεφρίτιδα, καθώς και το νεφρωσικό σύνδρομο, διαταραχές που σχετίζονται με τα νεφρά, εξετάζονται  από την επιτροπή ασφάλειας του EMA.

NewsRoom 11/08/2021 | 23:11

Τρεις νέες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer (PFE.N) και Moderna (MRNA.O) μελετώνται για να εκτιμηθεί εάν μπορεί να αποτελούν πιθανές παρενέργειες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πρόκειται για το πολύμορφο ερύθημα, μια μορφή αλλεργικής δερματικής αντίδρασης, τη σπειραματονεφρίτιδα, καθώς και το νεφρωσικό σύνδρομο, διαταραχές που σχετίζονται με τα νεφρά, εξετάζονται  από την επιτροπή ασφάλειας του EMA.

Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε από τα δύο εμβόλια ήταν ένα σημείο καμπής στην πανδημία και για την επιστημονική κοινότητα, με την υψηλή αποτελεσματικότητά της κατά του COVID-19, ωστόσο μερικές σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων μελετώνται, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά παγκοσμίως.

Η Pfizer, ο μεγαλύτερος προμηθευτής των εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Moderna δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Πάνω από 43,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, Spikevax, έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ από τις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με τον EMA, ενώ περισσότερες από 330 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, Comirnaty, που αναπτύχθηκε με τη γερμανική BioNTech.

Τον περασμένο μήνα, ο EMA διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ πολύ σπάνιας φλεγμονής της καρδιάς και των εμβολίων mRNA. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν τονίσει ότι τα οφέλη από αυτά τα εμβόλια υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Ο εποπτικός φορέας δεν έδωσε λεπτομέρειες την Τετάρτη σχετικά με το πόσες περιπτώσεις των νέων παθήσεων καταγράφηκαν, αλλά δήλωσε ότι ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τις εταιρείες. Ο ΕΜΑ δεν συνέστησε αλλαγές στην επισήμανση των εμβολίων.

Αποκάλυψε τις νέες αξιολογήσεις στο πλαίσιο των συνηθισμένων ενημερώσεων του τμήματος ασφάλειας της βάσης δεδομένων όλων των εγκεκριμένων εμβολίων και πρόσθεσε τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ως κατάσταση που μελετούσε για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της AstraZeneca (AZN.L) και της J&J (JNJ.N), μετά την ενημέρωση του EMA την περασμένη εβδομάδα.