Newsroom

Newsroom

Έρευνα – Σοκ: Τεράστια αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου για τα άτομα κάτω των 50 ετών

Οι τύποι καρκίνου που «εκτινάχθηκαν» και οι παράγοντες κινδύνου

stem 5004507 1280

Αύξηση κατά 79% στα νέα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «BMJ Oncology».

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για 29 καρκίνους σε 204 χώρες και περιοχές. Εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης νεών κρουσμάτων, τους θανάτους, τις συνέπειες για την υγεία και τους παράγοντες κινδύνου που συντελούν στην εμφάνιση καρκίνου στα άτομα ηλικίας 14-49 ετών για να εκτιμηθεί η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή μεταξύ του 1990 και του 2019.

Το 2019 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου στα άτομα κάτω των 50 ετών ανήλθαν σε 1,82 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 79% σε σχέση με το 1990. Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο αριθμό αυτών των κρουσμάτων (13,7 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού) και των σχετικών θανάτων (3,5 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού). Όμως τα νέα περιστατικά καρκίνου της τραχείας και του προστάτη αυξήθηκαν ταχύτερα μεταξύ των ίδιων ετών, με εκτιμώμενες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές 2,28% και 2,23%, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο καρκίνος του ήπατος μειώθηκε κατά 2,88% κατ’ έτος.

Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, οι καρκίνοι που θέτουν σε κίνδυνο περισσότερο την υγεία των νεότερων ενηλίκων είναι της τραχείας, των πνευμόνων, του εντέρου και του στομάχου.

Τα υψηλότερα ποσοστά πρώιμης έναρξης καρκίνου σημειώθηκαν στη βόρεια Αμερική, την Αυστραλασία και τη δυτική Ευρώπη. Επηρεάστηκαν ωστόσο και οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου να είναι στην Ωκεανία, την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα ο καρκίνος είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, τόσο όσον αφορά στους θανάτους όσο και στην επακόλουθη κακή υγεία.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 50 ετών πέθαναν από καρκίνο το 2019, αριθμός αυξημένος κατά 28% σε σχέση με το 1990. Με βάση τις παρατηρούμενες τάσεις, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου στα άτομα κάτω των 50 ετών και των σχετικών θανάτων θα αυξηθεί κατά 31% και 21%, αντίστοιχα, το 2030, με τους 40άρηδες να κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν ρόλο, ωστόσο η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και αλάτι και χαμηλή σε φρούτα και γάλα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνού είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, συντελούν η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό βάρος και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Όπως σημειώνουν, «απαιτούνται επειγόντως μέτρα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς και προσδιορισμός των βέλτιστων στρατηγικών θεραπείας για καρκίνους πρώιμης έναρξης, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ολιστική προσέγγιση που να αντιμετωπίζει τις μοναδικές ανάγκες υποστηρικτικής φροντίδας των νεότερων ασθενών».

Πέθανε η 27χρονη Αναστασία Τασούλα – Η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση παγκοσμίως που ξύπνησε από καταστολή 221 ημερών

anastasia tasoula

Πέθανε η 27χρονη Αναστασία Τασούλα – Η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση παγκοσμίως που ξύπνησε από καταστολή 221 ημερών

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η οικογένειά της με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής…

Σκάνδαλο τύπου «ΟΠΕΚΕΠΕ» στη Βόρεια Μακεδονία – Προφυλακίστηκε ο διευθυντής του οργανισμού

tractor 6672017 1280

Σκάνδαλο τύπου «ΟΠΕΚΕΠΕ» στη Βόρεια Μακεδονία – Προφυλακίστηκε ο διευθυντής του οργανισμού

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πληρωμών κοινοτικών κονδυλίων προς δικαιούχους του αγροτικού προγράμματος,…

Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Για 40 λεπτά οι γιατροί έδιναν μάχη να τον επαναφέρουν

6589048

Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Για 40 λεπτά οι γιατροί έδιναν μάχη να τον επαναφέρουν

Tο παιδί έπαιζε με έναν 25χρονο, μακρινό συγγενή της οικογένειας πέφτοντας μάλιστα μαζί από τη…