Newsroom

Newsroom

Έρχεται ασυνήθιστο κρύο στα μέσα Μαΐου; Η ανατρεπτική πρόβλεψη Ιταλών μετεωρολόγων

Θα πλησιάζει καλοκαίρι αλλά θα μοιάζει με βαρύ φθινόπωρο;

Screenshot 10

Ασυνήθιστο κρύο στα μέσα Μαϊου βλέπουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι που θα καταλήξει μέχρι και την Βόρεια Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, αν και οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο θα ανέβουν αρκετά στην λεκάνη της Μεσογείου και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι ευχάριστες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι όλο αυτό θα είναι πρόσκαιρο.

Ο λόγος είναι ότι διαφαίνεται μία ψυχρή και παράλληλα ασταθής μάζα αέρα να επηρεάζει από τα μέσα του μήνα τμήματα της κεντρικής, της βορειοανατολικής και κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καταλήγοντας στην πορεία έως και την Βόρεια Αφρική και ρίχνοντας τον υδράργυρο κάτω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής.

Παράλληλα αυτή η ψυχρή μάζα αέρα θα ευνοήσει στην εκδήλωση ισχυρών φαινομένων, τα οποία ενδεχομένως να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Μάιος δεν έχει την διάθεση να διατηρήσει τις ανοιξιάτικες συνθήκες που κανονικά θα επικρατούσαν αυτή την εποχή, παρά μόνο το Σαββατοκύριακο, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ιταλών μετεωρολόγων, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επιστρέψουν και πάλι στην Ιταλία, καταλήγοντας εν συνεχεία σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη από την επόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, αυτό που κάνει περισσότερο εντύπωση είναι η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία για αρκετές ημέρες θα διατηρείται κάτω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο σε κάποιες περιοχές, με τάση να επιμείνει για αρκετό διάστημα.

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η ψυχρή μάζα αέρα θα καταλήξει έως και τις ακτές της Βορείου Αφρικής, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τον μήνα που διανύουμε.

Ασυνήθιστο κρύο στα μέσα Μαϊου βλέπουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι που θα καταλήξει μέχρι και την Βόρεια Αφρική

Επομένως, δεν αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού μέχρι τουλάχιστον και τις 15 Μαϊου σύμφωνα και με τους ίδιους και παρότι απέχουμε ένα μήνα από την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, ο καιρός σε αρκετές περιοχές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα θυμίζει περισσότερο προχωρημένο φθινόπωρο παρά άνοιξη.

Πηγή: forecastweather.gr