Newsroom

Newsroom

Επτά λόγοι για να τρώτε έντομα

Εύκολα στην εκτροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη, γαργαλιστικά στον ουρανίσκο: το αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων παραθέτει επτά λόγους για τους οποίους τα έντομα θα πρέπει να ενταχθούν στο Δυτικό μενού.

insects

Εύκολα στην εκτροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη, γαργαλιστικά στον ουρανίσκο: το αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων παραθέτει επτά λόγους για τους οποίους τα έντομα θα πρέπει να ενταχθούν στο Δυτικό μενού.

Συνοπτικά, τα έντομα εκτρέφονται εύκολα και φθηνά, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι άκρως θρεπτικά και υγιεινά, λέει ο Δρ Τζον Κούπλαντ, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και εκπρόσωπος Τύπου του Ινστιτούτου.

Πλούσια σε πρωτεΐνη: Οι γρύλοι, γνωστοί και ως τριζόνια, αποτελούνται κατά 65% από πρωτεΐνη, συγκριτικά με 50% στο μοσχαρίσιο κρέας. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες τους είναι καλής ποιότητας, καθώς περιέχουν όλη την ποικιλία αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων είναι φτωχή σε πρωτεΐνη.

Πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά: Εκτός από πρωτεΐνες, τα έντομα προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ η χιτίνη από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός τους λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες.

Φτωχά σε λίπος: Τα έντομα είναι καλή ιδέα για δίαιτα, αφού πολλά είδη δίνουν λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Προσφέρουν επίσης υγιεινά ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Φιλικά στο περιβάλλον: Η εκτροφή εντόμων είναι μια πιο βιώσιμη πρακτική, δεδομένου ότι τα εξάποδα ζώα χρειάζονται λιγότερο χώρο, επιβιώνουν σε ένα εύρος διαφορετικών συνθηκών, και επιπλέον μπορούν να τραφούν με σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία, ακόμα και με παραπροϊόντα που σήμερα μένουν αναξιοποίητα. Η εκτροφή τους είναι επίσης ιδιαίτερα αποδοτική: σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφή, συγκριτικά με 8 κιλά ζωοτροφή για ένα κιλό βοδινού κρέατος.

Ποικιλία στο μαγείρεμα: τα έντομα μπορούν να γίνουν τηγανιστά, βραστά, αχνιστά ή ψητά με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μπορούν επίσης να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν ως αλεύρι για ψωμί και άλλα παρασκευάσματα.

Αφθονία επιλογών: αρκετές χώρες φιλοξενούν πάνω από 300 είδη εντόμων. Σίγουρα υπάρχει ένα για όλα τα γούστα!

Υπέροχη γεύση: οι γευσιγνώστες λένε ότι τα έντομα έχουν την υφή ξηρού καρπού και γεύση που θυμίζει γαρίδα ή κοτόπουλο. Οι ακρίδες, τα αβγά μυρμηγκιού, οι σφήκες, ακόμα και οι σουβλιστοί σκορπιοί, θεωρούνται παραδοσιακές λιχουδιές σε πολλές χώρες.

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…